halloweenfredag.

det är sista kvällen med familjen i Aix, och halloween, och egentligen skulle jag velat halloweenpartat, men det går ju inte med gäster, och inte hade jag haft något halloweenparty att gå till. dessutom hade jag säkert inte pallat när det väl kommit till kritan i vilket fall. men vi har haft en trevlig entrecôte-middag, med gåslever till förrätt, och delicious choklad till efterrätt (som...alltid ;) - gott).
till helgen ska vi maila en massa snubbar och gummor angående den närmre framtiden (kallas i vardagsmun ta tag i sitt liv), gå på mässa söndag, på katolskt vis, och bjuda le petit prince på middag imorn. i gengäld ska han ta med how I met your mother, som varken jag eller emelie någonsin sett, men hört så mycket om, så våra förväntningar är skyhöga!

under dagen tog vi hyrbilen ut på en tur öster om Aix, precis som vi gjorde igår. Igår fick vi dock se hur mycket som helst, körde bland bergen, stannade på en massa utkiksplatser, åkte på kringelikrokvägar och hade en så kallad "naturupplevelse". turen idag var verkligen inte otrevlig, men tänker man efter stannade vi bara på ett fik i en random by och slukade varsin kopp kaffe, stannade på ett vinodlarställe och köpte två flarror vin (efter lite vinprovning och ett litet picknick-ägg vid vägkanten) och storhandlade på Carrefour. Sen var klockan redan sju. Jag och emelie har nu fyllda skafferier, har haft en trevlig vecka och ännu är den trevliga veckan inte slut. vädret har varit skitkasst hela veckan men efter den lilla kvällspromenaden kan jag ana lite varmare temperaturer..

[f] côtes du rhône-vin för 1€20 rockar. vive la france

tisdag 28/10 - Det spekuleras.

idag har det bara regnat och regnat. efter frukost tog jag familjen till carrefour, handlade både det ena och det andra (mamma betalar!), drack kaffe på lilla favvobamban Eris, och sen hem till Aix igen för att hitta parkering (nackdel med hyrbil), high score parking idag faktiskt.. Emelie har haft hemmadag, skrivit brev, bloggat, och tillomed internetpluggat lite franska. Jag och mamsi gjorde stan, köpte russin och linfrön i arabfrökiosken vid hôtel de ville, vilket var mysigt, men roligast var henns blunder "Aujourd'hui" som svar på tal till Bon soir när vi kollade höststövlar (-en klassiker som min språkförvirrade familj ofta kör med i Frankrike när tunghäftan slår till. Mamma lämnade snabbt butiken och gapskrattade åt den pinsamma situationen).

Halle och lille prinsen är ute på stan och käkar sushi, medan jag och fortunagänget haft familjemiddag, visseligen med en magond mamma, och en i övrigt ganska trött och datanördig familj. Till slut satt vi hela familjen i soffan mad en massa laptops och tittade på skummisar i youtubefilmer.

Halle och Fralle var ute och sprang idag och vi tog Clara med oss. Tillomed jag kände mig lite som en PT, när jag skuttade bredvid syster och sa kom igen, kom igen. Dock har jag fått en fucked framsida smalben, typ benhinneinflammtion. Tackar för att Emelie har sitt hocuspocus-liniment med sig som jag kan kleta på då och då för att få det att åtminstone lukta friskare om benet. Känner mig lite som Rafiki när jag smörjer in mig med aloevera-vätskan, vilket jag tänker mig  hjälper läkeprocessen - på ett babianandligt vis. Tyvärr har jag de senaste två dagarna glömt att prata med benet, fastän Emelie sagt åt mig att jag ska göra det, så imorgon får det nog bli ett långsamtal. Inte vara ledsen, lille benet!

Vi spekulerar mycket i huruvida vi ska plugga franska eller inte, jobba hårt eller lite, stanna här länge eller inte, och summan av kardemumman är att moneserna styr. Synd med finanskris just nu. En franskkurs kostar skjortan, men samtidigt är det ju det som krävs för att vi ska bli grymma på le franςais. Skulle egentlligen vara jättekul att sitta i en liten franskgrupp fyra timmar om dagen och bara kötta franskan, och då dessutom ha lite tid över till umgänge med de eventuella nya kompisarna, till självstudier och till en och annan timme pengaindrivningsaktivitet. (typ rollerbladesåkande reklampelare, pizzabagare eller träningsoverallklädd tidningsutdelare!)

[f] undrar vad axel gör just nu. kanske visslar på en sång?

hälsad vare familjen

då var familjen anländ. och vi har ätit värsta grytan och lyxmåltiden, och gått kvällspromenad. än så länge endast en väska glömd på marseilles flygplats, en tallrik krossad av gardinstången som revs ner. (jävla dålig konstruktion, tyckte min far. Men hallå, varför skulle du ta ner den?sa mor. Men jag skulle ju bara känna lite på den.)

tidigare idag var jag och emelie askungenwannabes (fast utan pippifåglarna. bara skabbduvorna på fönsterbläcket, men de fick inte komma in och kraxa). allt glänste och luktade wc-anka, och sen tog vi ett tuggummi - som smakar wc-anka.
efter världens längsta halvtimmes nap på en och en halv timme, gick vi ut på stan och fotade indiander, folk och fontäner, som riktiga fotografer. emelie såg estetar-freaky ut i sin jogging-outfit. solen stekte aix till härliga 24 plusgrader.

bildbevis på trevligheter kommer imorgon.

[f] lillebror och storebror är fakrtiskt inte hemma ikväll. mamma och pappa impas av tystnaden. they will see. imorgon är det kanske inte fotboll

nasse hittar en stol




så göra vi när vi tvätta våra kläder, tvätta våra kläder, tvätta våra kläder, så göra vi när vi tvätta våra kläder tidigt en torsdagsmorgon

.. (fast det var mer sen eftermiddag..) och utanför Lavautomique Laverie:an stod en stol och väntade timme ut och timme in, alla fem gånger vi passerade (för det tar ju sin tid att tvätta, torka, vakta).

Vi var rätt sega idag. Har handlat på carrefour - som ju alltid känns som en stor dagsutflykt - och tvättat alla våra chokladkladdiga kläder och lakan, och när grannarna frågade om vi skulle med ut på happy hour sa vi definitivt nej! Vem går ut klockan fyra? (Hon var visst redan halv sju.) Även om vi helst bara lagt oss raklånga på sängen tog vi tag i våra liv och sprang våra respektive rundor.

Fantastisk omelett, lite liniment på min jätteonda vad, varsin dusch för att bli av med joggsvetten, och sen, lite innan tio, gav vi oss ut på jakt, helt enligt Nasse hittar en stol-principen. Gå som om du inte letar efter en stol. Hitta en stol, ta stolen och fortsätt gå längs med gatan som om inget är annorlunda. Ha helst inte med en kompis som inte kan hålla sig för skratt, då detta visat sig verka lite misstänkt. Ta de mörkaste gatorna hem, dvs inte storgatan, då det visat sig vara en helt fel gata att agera diskret på med en hittad stol i famnen. Hittestolen är den bästa vi haft!

21.47 - nasse hittar en stol.
[f] idag såg jag tre gubbar på taket


photoboothkväll förra året


hittade denna i mitt bloggbildarkiv. jättegalen, men gör mig varm. det var en sanslöst rolig dag.

Emelie experimenterar.

Emelie experimenterar.
Själv är jag inte tillåten att gå in i köket och delta i matlagandet. Kanske är det för att jag stått för de tidigare målen mat idag som Halle nu vill bidra, kanske är det nyfikenheten på vad hon ska kunna skrapa ihop i trerättersväg av det lilla som finns kvar i vårt kylskåp (kylskåpet som ju för övrigt inte ryms i det tänkta utrymmet). Hon fixar och donar, hackar och blandar. Än så länge har bara ett glas gått sönder (dock det tredje i ordningen denna veckan).
Utanför fönstren regnar det som aldrig förr. Det har regnat hela dagen. Imorse dessvärre ett möte inbokat (och detta är sanning) klockan elva, men tack och lov är vi väl utrustade med paraply och skor som nästan räddar oss från drunkning när regnovädret slår till i Aix. Ösregn har fått en ny innebörd i mitt liv. Regnperioder i Asien eller i lilla kalla regnsverige har aldrig under min livstid kunnat ge mig en regnuplevelse likt den vi varit med om idag! Det har regnat hela dagen. Det har ösregnat from time to time. Men lagom till vår fransklektion klockan fyra kom ett så kallat skyfall (för att tala som min mor), som chockerar! Vad man som aprilväderssvensk är van vid är att det fungerar att vänta i fem minuter tills den värsta forsen är över (hur mycket vatten kan det finnas i de där molnen egentligen?), och sen klara sig, någorlunda torr, med paraply. Men i Aix-jävla-en-Provence som i genomsnitt har trehundra soldagar per år, varar skyfallen i en timme åt gången. Med vattenmängder på gatan som inte ens ångermanlands älvar lyckas komma upp i, gick jag och Emelie till vår första privatlektion i franska hos Madame Estelle Maire. Att hoppa över de största vattenpölarna var inte att tänka på, för vi snackar att hela världen var täckt med en halv decimeter vatten, att vattendropparna var tio gånger större än de största jag sett, att mina ballerinaskor önskar att de gått sönder way before denna dag.
Jobbigt att franskfröken dessutom sa att det var helt okej att behålla skor och strumpor på, när jag inte ville något hellre än att ta av mina badkar till dojjor och släppa lös mina russinskrumpna, dränkta isbitar till fotdon.
Madame Maire var en Amelie Poulain-alike, gav ett mycket seriöst intryck och pratade på rapp franska om subjekt och predikat i ett tempo som fick mig att önska att jag då och då repeterat mina grammatikkunskaper.

Emelie experimenterar.
Igårkväll bar det av åt skilda håll för mig och Emelie. Det gavs plats åt le petit prince så jag firade med en brakkväll med andra istället. Jag började med fotboll (Lyon-Budapest) hos sex halvpåklädda öldrickande fransmän vid niotiden. Kort sammanfattning: stämningen rätt grabbig. En avstickare gjordes klockan tio - dagens skummaste event; möte med en musiklärare kl 22 utanför Hermès på det där torget runt hörnan. Vi avtalade tid på fredag förmiddag 9.30. Kör? eh, nej nej, här ska det sjungas trio à la sångpedadogtimme - Jag, Emelie och han. Han är très serieus (påpekades var 15 sekund), så det blir inte till något skoja bort lektionerna här inte!
Tillbaka hos tema:football-gänget lagom till Lyons seger, sattes det på techno, öppnades en och annan flarra vin, och sen vankades det ut på kalas, på granngatan hos en tjej som jag varken känner eller har intresse av att lära känna. Och kvällen blev verkligen otroligt trevlig efter en stund av stelt leende mot alla tisdagsberusade, glada, födelsedagsfirande journaliststudenter. Jag hittade ett gäng mycket lustiga fransmän, varav jag redan känner tre. Jag hann helt enkelt inte alls med den dära lila-badanka-festen med gratis champagne, och inte heller något raggande på snygga fransmän på O'Shannons. Mycket nöjd med att bara vara på husfest hos de unga inhemska.

Emelie experimenterar.
Och bra lyckas hon. Måltiden ikväll har visat sig vara fantastisk. Förrätt med fisk, huvudrätt med rosévinsmarinerat oxkött på grönsakskompott, och två sorters efterrätter (som ännu inte serverats).
När det vill sig så kan hon, den där Emelie. Ett kap för den lille prinsen.


LIFE IS WONDERFUL

It takes a crane to build a crane
It takes two floors to make a story
It takes an egg to make a hen
It takes a hen to make an egg
There is no end to what I'm saying

It takes a thought to make a word
And it takes some words to make an action
It takes some work to make it work
It takes some good to make it hurt
It takes some bad for satisfaction

It takes a night to make it dawn
And it takes a day to make you yawn brother
And it takes some old to make you young
It takes some cold to know the sun
It takes the one to have the other

And it takes no time to fall in love
But it takes you years to know what love is
It takes some fears to make you trust
It takes those tears to make it rust
It takes the dust to have it polished

It takes some silence to make sound
It takes a loss before you found it
And it takes a road to go nowhere
It takes a toll to make you care
It takes a hole to make a mountain

Ur: Life is wonderful, Jason Mraz

[f] soundrack of Our days in Aix


Mars..Ey!

igår är lika med plus minus noll. något vunnet - något försvunnet.
i vår brevlåda på bottenvåningen i vårt fem, sex, hundravåningshus, fanns igår två brev. ett från EDF, innehållande en räkning på 30 euros och ett mycket varmt välkomnande till familjen Franska-överpriser-på-el. Det andra brevet var adresserat med bläckpenna i mycket prydlig handstil till Mle Freja Fornander på 2 rue Tournefort. porto 0,55€. Ett likadant till Emelie fanns inte. Spänningen var total. Men inuti kuvertet fanns varken ett hett jobberbjudande eller ett romantiskt brev. Bara en lila flyer om att det idag, tisdag, på club le Murano är temakväll "Aix & the City", med en badanka på bilden (ankan f ö iklädd en fjäderboa i mycket fin kvalitet), och texten www.sens.69.com, faites place au plaîsir.
Igår gick vi till vår kompis i copyshop:en och han garanterade att hans kära vän Pizzeriamannen kommer behöva vår välvilliga arbetskraft om en vecka eller två. Ett garanterat jobb som ligger framför oss - bra! Hunden hade det hänt något med. Den finns inte mer.

Idag var vi på jobbsök på en agentur i stan, och imorgon vankas det möte med madamen bakom disken, och förhoppningsvis kommer hon förmedla ett asfett jobb med så mycket cash i timmen att vi inte vet var vi ska göra av alla pengarna (vi kan ge dem till di fattige).

Dagens utflykt - som också är vår resas första egentliga utflykt - gick med buss till Marseille, the city of crime.
Arkitekturen var fin, enligt emelie, men arabkvarteraffärerna hade inte ett enda solrosfrö att erbjuda. Inte utan skal och salt i alla fall. Dock sjukt billiga mandlar. Det kan låta som om vi var på jakt efter billig fågelmat, men icke - här är det GI fullt ut, och då krävs det ansträngning. Salladen vi åt var en bluff, vi deppade, skrapade av våra varsina decilitrar mayonäsliknande sås som täckte den lilla teskeden tonfisk, och avslutade lunchtimmen med en rejäl McFlurry. Därav lyckan tillbaka på ett kick.
Nu är vi hemma igen, helt utmattade av allt sitta-på-kasst-kaféande, sitta-på-trottoarkant-med-glassande och destomer sitta-på-bussen-mellan-Aix-och-Marseille-sovandes. Jag ska nappa, Emelie säkert ta en långjoggare, och ikväll vankas det spänning.
Lila badankefest för min del, kanske en sväng med någon granne till något uteställe, typ O'Shannons, och för Emelie är det hemmakväll med Le Petit Prince. Prinsen med det bra självförtroendet, charmen och den bra hållningen. Mannen i allas våra liv.

Det är verkligen så himla roligt att vara här med emelie halle hallon hallin. Vi njuter av våra sötmandlar tillsammans, käkar blomkål, lyssnar på techno ofrivilligt men än med acceptans, ser på nedladdade disneyfilmer, joggar backe upp och backe ner i kvarter vi nog aldrig kommer hitta rätt i, fnissar och skrattar åt folk, åt livet, åt våra helt hysteriskt roliga skämt, åt folk vi mött och åt det vi ännu har kvar att möta.
Ibland må musten gå ur oss, men då delar vi bara ett grönt äpple, en bit mörk choklad (den dära med billigaste jämförspris från Carris), och smuttar näskaffe. Och känner man för att bitcha sig - fine.
Vi har även solen att tacka för sin insats i vår trevliga vardag och Ocean för insatsen i hallen.

[f] av 13 par skor är mer än hälften mina, och jag som var mannen i vårt förhållande

söndag; tema mulet, operation:disney

idag är det söndag igen. vår andra söndag sen vi kom till denna trevliga plats på jorden, som idag dock bjöd på mulet , stängda affärer (även ica) och ganska lugna gator. Inte som lördagar precis..
Både jag och emelie har känt oss rätt slappa idag, lite som om musten gått ur oss. Lite själalugnande med nedladdad Dirty Dancing, några Scrubs-avsnitt, en smarrig lunch (som alltid med lök svamp och vad som mer finns i vår kyl, på konserv eller till extrapris på lågprisaffären Ed.) och sen var det plötsligt eftermiddag. Hopp och hej ut i träningskläderna. Denna gången fick jag agera lite PT - som annars e träningsemelies roll - och vi både powerwalkade, joggade en bit och fläkte ut oss i stretch vid en bom nere på söder. Sen levde vi nostalgitrip till barndomens filmtittande då vi lyssnade på disneylåtar som emelie äntligen lärt sig ladda ner (hm, piratebay är inte det mest avancerade, men OM man kommer över den höga tröskeln och fattar hur man använder skiten laddar man väl inte ner 60 låtar disney till att börja med? Grattis Halle, till framgångarna i Frejas datakurs!)
Kvällsmaten idag lagade vi - otroligt nog, (för att vara halle och fralle) - tillsammans! Som ett gift par, som plötsligt insåg hur bra de har det tillsammans även i de trängsta av kök, med svamp och lökigaste lök (temat i vår matlagning har alltid samma ingredienser, men OM folk ändå visste bra vi ändå varierar våra rätter, idag firade vi med spenat!)
Vi sitter och mumsar på delikata äppelbåtar, en och annan (eller flera..) mörk chokladbit, och nu ska vi hoppa in i grannlyan, sno till oss Samirs Mac, som han förberett med nedladdad Lion King efter förfrågan. Han är tillomed så snäll att han innan han drog ut för att se fotboll på sportsbar gjorde filmen bara-att-trycka-på-play-redo. (tur, för hur fan man sätter på en film på en mac kommer för mig att vara obegripligt till den dag jag skaffar en egen.)

[f] aaaaa chipanjaaa, haba wischima waaa, penja waa,..penja waa

lördag - dagen efter fredag.

Nu är jag sådär morgonvarm. Fick hastigt ta av mig mjukisbyxorna för att inte få panik. Ändå är vår lilla lägenhet inte jättevarm. Idag är en typisk dagen-efter-lördag, då jag och halle sovit till halv ett (tur att jag har sån där high class woman ögonlapp, så jag inte störs av ljuset vid sju på morgonen), käkat vår delikata grötfrukost till halv två, och nu laddar ner Pretty woman. Igår blev det sent, men ack så trevligt det faktiskt blev. Vi hade scrubskväll med äpple och mörk choklad, men när det spelades I want it that way genom väggen från younes och samir, blev vi alldeles för sällskapssjuka, kastade oss in till dem i våra mjukiskläder, och hände det.. Vi mötte Laura!
Laura är Fabiens danska flickvän - så ofantligt trevlig, och jättevacker tjej - som övertalade oss på ca tretton sekunder att vi ju också skulle ut med dem. Så det blidde till en snabb make up, ännu snabbare ombyte och voilà - redo för party. Vi hade världens mysigaste förfest, lite lelkänsla vs Eric Prydz och nostalgitripp med Queen och Moulin Rouge. Sen blev det raka vägen till IPN (klubb), skaka lite gump och driva lite med vitkostymklädda fransoser, lite inte-driva-med fransoser, och en massa galet som gjorde kvällens lista över smaskiga samtalsämnen lång.
Summering: Galen kväll, med många skandinavier, många fransmän, en del fransmän, och lite kluvna känslor alla emellan. Men jag hade sjukt trevligt. Och sen en liten enerigåterhämtning hemma hos Younes och Samir igen, innan läggdags. (tänker: vem var den där flummiga kompisen Mahmood?)
Nu ska jag bolla gårdagen med halle, sen blir det cozy videomys. I love saturdays in Aix. I lova all days in Aix.

Igår på dagen hade jag och emelie en vila-ut-dag. Vi tog det lugnt, skrev brev, klipp-och-klistrade, gick ut och lekte hobbyfotografer, och samtalade om livet i kvällssolen högst upp på Aixteatern. Det finns så sjukt mycket att diskutera människor emellan, och det fascinerar mig hur man kan bolla minnen, framtidsvisioner och samtiden i timtal, och ändå aldrig bli klar, aldrig bli mätt på det. Människan är social, social, social. Och det passar mig perfekt!

[f] när folk tar sig vatten över huvudet blir det väldigt pinsamt för dem. jättedumt ju.


redan torsdag den 16e.

Det tar cirka en timme att fixa elabonnemang här i Frankrike. Man ska först köa jättelänge i telefonkö hos det statliga elbolaget. Sen ska man besvara jättemånga helt oväsentliga frågor och typ tre väsentliga.
Jag och emelie anser oss alldeles för dumma för att förstå oss på systemet, så Younes och Samir fick involveras. Först var väntan i telefonkön så lång att emelies telefonkredit tog slut, och då var det bara att börja om med min telefon istället. (Samir tyckte att frågan hur många levande personer som bor i lägenheten. "Två - och tre döda" svarade han.)
Sen skulle vi plötsligt tyda alla femhundra bankpapper vi fått, och hitta vilket som är vårt kontonummer och bankkontonummer. Suck. Men nu kan vi i allafall vara säkra på att elen inte kommer brytas, bara vi betalar räkningarna en gång i månaden (om vi lyckas fatta hur man gör det!)
Annat framsteg idag är att vi fått tag på den där franskläraren som vi ringt hundra gånger. Så nästa onsdag vankas det frankslektion, till billigt pris, och framöver två lektioner i veckan. Passar oss perfekt. Nu blir det franskakunskaper av. hej å hå, så bra det ska gå! Jag har även telefonerat till en mycket trevlig och snygg (av rösten att döma) man på gratistidningen DirektSoir (typ Metro), och vederbörande hänvisade mig till att e-maila en Mademoiselle som är ansvarig för tidningsdistribuering av DirektSoir i Aix. Efter att omsorgsfullt välja ut vilken bild om passar sig att maila tillsammans med våra CV, har vi ny skrivit ett fj'skigt brev om hur gärna vi jobbar med att dela ut tidniningar. Hoppas hon svarar snart.

Vi är lite slöa idag, båda två. Emelie tog en jogg i vilket fall; själv vilar jag. Vi har ätit tapas-nånting-kvällsmat, ska dricka te (som e sunt för magen) och titta på gossip girl. Eventuellt kan det också komma att bli lite scrubs, om jag lyckas fixa det till datorn.
Tack keyloth för din insats med mentorizing i web-djungeln. Nu ska emelie få lära sig hur det funkar i livet utan LimeWire. Jag är lite utav en familjens datorexpert, vilket jag inte skäms för att säga. Emelie är helt enkelt inte lika skillad som jag. Jag har lyssnat mer, tittat mer, övat mer, och nu kan jag mer. Men jag ska lära henne allt jag kan. Idag har emelie redan lärt sig en av mina alla vetskaper - Man behöver inte dubbelklicka på explorerknappen som är på den grå listen längst ner på datorns skärm.

[f] när vi låser upp vår dörr, låter det på utsodan som att vi har typ fem, sex lås. det är fel, vi har bara tre.

carrefour! - here we don't come!

Klockan är efter sex, och jag och emelie har precis eftermiddags-lunchat. Liten tapastallrik som emelie ordnade efter att vi varit på carrefour igen och köpt livsnödvändigheter till bonne marché.
vi är kanske lite fel i dygnsrytmen kan det tyckas, men vi var faktiskt spontana igår kväll och hängde med grannarna och alla deras kamrater ut på O'Neals och dansade. och då hade vi redan klätt oss i pyjamas och satt på filmen (Gosskören). Sponanitet, A och O i alla människors liv, I tell ya! Annars missar man för mycket, missar en bit i det sociala spelet som har all betydelse för den roliga ungdomen.
Vi sov till elva i morse. Sen såg vi klart gosskören, fixade i ordning både oss och vår lilla lya (som stökas ner på tre minuter!), gick till banken för att arrangera en liten högre summa pengar på det franska kortet än det dåvarande (0.00 kr). Vår bankman, Johan, var så jävla störig, jag och emelie höll på att få spel. Han är en liten översittare som tror att han har humor, men som egentligen bara förödmjukar och irriterar en.
Fast vi har ju varandra, ingen anledning till sura miner någon längre stund för oss inte. Vi gick till busscentrat istället. Summering: irriterande trögfattad tant bakom biljettluckan, jättelång väntan på buss nummer 16, jag och emelie kollade noga in tabellen - när går den där jäkla bussen? det borde ju vara snart - missade bussen i all koncentration på tabellen (snopet som f*n, när bussen nu gick då jäkla sällan) , tog buss nummer 17 som kom lite senare, trodde att buss nummer 17 stannade utanför Carrefour, lång sightseeingtur på annan ort, byte till buss nummer 16 på en hållplats i vi-har-ingen-aning, kom äntligen fram till Carrefour ca klockan 15.30.
Vi handlade bara lite smågrejer. Var ganska så matta när vi väl var framme även om vi haft väldigt roligt under bussresan, och vi såg ju trots allt platser vi aldrig trodde vi skulle få se.
Ikväll ska det bli gossipgirl till hundra procent! jag har aldrig följt serien, så emelie ska få förklara. Vi fick Younes kompis "kompisen" att ge oss en säsong på vårt nya USB-minne (från carrefour), så nu blir det mysa av.

[f] jag återkommer när jag fått klart för mig vad "kompisen" heter, och hur det stavas. (han kallas Gaz)

"som fredagen den trettonde, fast måndag"



Hej vad det går! Nu vet också Emelie hur man putsar fönster! Se och lär av Freja.

När min familj kommer hit ska de få ta med sig lite grejer. Min dator till exempel, så att det kan tittas på film med bättre ljud än det emelies Acer erbjuder. sen skulle påslakan häja livskvalitén. visserligen ser det fräscht ut med vita nya täcken, med det stulna vita lakanet från senaste hotellet (där de ändå var bittra så ofta att de förtjänade det), men lite tyg utanpå som man kan tvätta då och då skulle ändå göra susen.
sen ska min allra tjockaste jacka med. solen skiner rätt ofta (idag dock duggregn), och det har hittills varit varmt, men när tempen sjunker blir det riktigt bitande - sol eller ej.

denna vecka ska jag och emelie ha picnic vid kusten med andra ungdomar, vi ska bjussa grannarna på kaffe, på kvällsmat och säkert gå ut på fredag. Man måste hålla sig sysselsatt så billigt som möjligt!
fan så jävla mysigt vi har det. I love. Aix är verkligen den sortens stad man spenderar varje vinter i som pensionär. (och helst också som ung).

nu vankas det lite läsning. vi borde verkligen gå ut med vår hund också. Det har vi inte gjort en enda gång. stackars sate. hoppas ngn annan gör det. 
 
[f] se även emeliehallin.blogg.se

"Det är inte flickan i filmen som har skrivit brevet".




(shit happens när man e klantig och ramlar)


le chocolat

emelie och jag tittade precis på Chocolat. emelie hade aldrig sett den - shit, vilken miss. klockan e efter sex och vi har bara myst heela dagen. gick ut på promenad, skulle gå på museum, men när vi bara hade 4€ i kontanter blev vi bittra (för att de inte sa kom in ändå, käära vänner), även om det tillomed var reducerat pris idag pga något ombygge i ngt rum. istället vi satte oss på en bänk och flummade ett tag, sen hyrde vi film, gick hem och fikade and here we are.
emelie mimar till ola salos "one of us is gonna die young", inklusive vilda rörelser och dans. jag liggdansar. har ju datorn i knät, inte det lättaste att orka ta sig ur denna situationen precis. vi skrattar, emelie går ner i spagat, och i sin uppspelthet öppnar hon fönstren på vid gavel så att även folk nere på gatan ska få höra ola.
emelie e lite galen.
dagen har verkligen varit så himla bra, och det bästa e att jag vet att den kommer bli bättre! we've got a plan.
till kulinarisk kvällsmåltid kommer det tillagas en dinde au vin (dvs kalkonfiléer i vinsås. kalkon var billigare än kyckling), och au dessert har vi filmen Dreamgirls. med andra ord en storslagen söndagkväll som ligger framför oss.

nu: en jogg
sen: dinde au vin på en bädd av des carottes.
sen sen: filmmysipys i kombo med musikalisk stimulans.

[f] "he's not my father - he's my pony!"

söndagskänsla - och på en söndag!!

vi sitter och diskuterar modeller - långa, smala, har säkert ett ganska jobbigt liv ibland, även om vi alla avundas deras glammiga jetsetvardag, med flashiga fester, guldiga hotellrum, lyxsminkningar och fantastiska kläder. vi funderar över hur liten/stor man ska vara för att räknas som "mullig modell". Storlek 38?

idag är det slapp söndag. ikväll vankas det filmmys. vi har laddat vårt videohyrkort med 50 euro, så det finns ju en del att ta av. hittills har vi avverkat en fransk, ce soir je dors chez toi, som verkligen var jättefransk, amelie poulain, och en amerikansk mysfilm.

igårkväll hade vi jättetrevligt. vi käkade kvällsmat, GI-gryta à la Frejas specialrecept (vi-får-se-vad-som-blir-av-detta-för-jag-tar-i-lite-allt-möjligt-gryta), drack lite gott franskt vitt vin som vi inhandlat på ica för 20 kronor, max. younes och grabbarma titta på fotboll, eftersom marocko tydligen spelade (och vann), så vi gick ut och träffade lite franskt folk. Catherine som bor bakom väggen, i lägenheten intill, hade bjudit ut oss att träffa lite av hennes vänner på O'shannons och ngt annat ställe, och kvällen var verkligen så himla mysig! dessutom billigt, med två glas rött för 5 euro. eller kanske en cocktail för 2. visst att Aix anses vara dyrt, men att gå ut är fan så billigt att man undrar hur folk bor kvar i sverige.
vännerna var verkligen jättetrevliga. och vips så var vi medbjudna på picnic nästa onsdag på en strand nere vid kusten. bilskjutsen redan ordnad, så nu har vi något att se fram emot. och eventuellt skulle de gå ut på tisdag en liten kortis också. Hmm, ska kolla min agenda..eeh..lucka!  passar mig utmärkt!

igår pratade jag med leonie en stund, vilket verkligen gjorde mig varm i hjärtat. darling darling, den sötaste på hela norra halvklotet, som bara gör mig - och alla andra med för den delen  - så lugn i själen. När man pratar med leo inser man att att livet e til för att levas, att det inte finns några egentliga problem, och att det finns vänner som alltid alltid väntar, även om tio år.
hann till och med en liten hälsningsfras till hermine-the-cutest, som säkert saknar ihjäl sig efter mig i malmö varje dag :P särskilt sedan jag blivit hennes livscoach, personal shopper och mentor (anser/tror jag). och jag saknar tillbaka - såklart!

att snoka på fejjan är ju så kul att det är tragiskt. varför är man så nyfiken? hur ser hon ut nuförtiden? vem är han ihop med? vad gjorde de i helgen? osv. jag och emelie kan roa oss i timmar. perfekta förfesten i Aix: billigt men så jävla gott vin, en internetuppkoppling, en laptop, et voilà!

[f] den som inte lever nu, lever aldrig

vi slappar, fast vi njuter av det också!

jag och emelie har städat hela lägenheten idag, så nu är den helt fantastiskt fin! eller.. den ser ju ut som förut, lite mer ordnad kanske, men skiten som inte syntes är i alla fall väck. Det gick åt en del av Carrefours euro-shopper-wannabe-städmedel med lemondoft, för att få det at gnistra här, men lätt värt de svettiga timmarna! Mest tid tog det att putsa fönstren, men nu sitter jag och Emelie och tittar ut genom fönster man inte riktigt är räker på finns där. till fönsterskrapa tog jag vår nyinköpta sopskyffel, som hade en liten gummilist. Kreativitetspoäng till Freja!
Emelie har klippt och klistrat ännu mer idag! Vår "sovrumsvägg" är snyggt prydd med en bred Bond/swatch-reklam-board. Hon ville nog omedvetet skjuta upp golvskurandet, men jag fick dit henne sen ändå :D
Vi ska ut på stan snart, lämna tillbaka hyrfilmen, gå ut med vår hund, ta ett soligt cafébord och plugga lite franska, med de böcker vi har hemma. Jag köpte Roald Dahls "häxorna" på franska häromdagen och ska ta mig igenom hela barnboken med lexicon i ena handen och stark vilja i huvet! Dessutom har jag ju läst den för många år sedan, så jag vet ju i stora drag vad den handlar om.

Vi var på Cardio-boxe igår, på GymConcept, där vi lurat till oss var sitt testa-en-gång-gratis-kort. Det var rätt kul. Jag har aldrig varit på ngt box pass innan. Jobbigt också, fast lagom. Fransmannen som ledde passet var dessutom rolig och retsam. Lite träningsvärk har man därför idag.

Vi ska tvätta idag. Tre maskiner. Vi har hittat en tvättstuga fem tio minuter härifrån. Hoppas det inte koster för mycket. Vi är ju inte jordens rikaste personer precis. Igår skänkte jag en euro till en man på gatan, men tänkte först att jag ju skulle ha all rätt i världen  - om jag bara kunde meningen på franska - att säga "eh, nej, jag har ingen peng till mat att ge bort. den behöver jag själv serru. Min ekonomi e också lite dålig nu, när jag inte jobbar och precis flyttat in i en lägenhet å så. Bills need to get paid you know" (jag sa inte så). Kanske borde jag också ha kastat ner en burk tonfisk för  han satt här precis utanför oss. fast det skulle kanske bli dumt - om han inte fångade den, coh ngn fick den i huvudet.

[f] vi höres allehopp

det blir bättre och bättre, och e redan jättebra!

I Aix finns många män. Korta män (några av de kortaste jag sett i hela mitt liv), långa män, typiskt jättefranska män, svarta män, vita män, snygga män (och vi snackar snygga män) - och FULA män. my lord. Och det är lustigt hur det vissa dagar verkar som att de snygga gått och gömt sig och lämnat gatorna fria åt de tråkiga, fula männen - och andra dagar är överallt.
Jag och Emelie når framgång i små men säkra steg varje dag. När vi hade turen att få denna lägenheten hade vi världens tur! Men bättre har det blivit.
I onsdags knackade Younes bror Sam på dörren (Younes är vår granne - som skulle kunna kallas room mate eftersom ljudisoleringen våra lägenheter emellan är ickebefintlig). På onsdagkvällen hängde vi med younes, sam, lite andra ungdomar, och gick sedan ut på O'Neils, på ladies night (gratis inträde, packat med dansande folk och dessutom gratis champagne för tjejer hela natten). Kompisar : check
För några dagar sedan behövde vi få våra CV igenomlästa av ngn fransktalande, så Emelies rättades av en kille på arbetsförmedlingen, och mitt rättades av killen som stod i disken på vårt internetkafé. Rättade CV och utskrift av CV: check
Vi gick till en liten kopieringsbutik för att kopiera upp våra nya fina korrekta CV på franska, och blev verkligen väl emottagna av mannen bakom disken. Hans engelska var jättebra, och han sa att han eventuellt kan komma att behöva lite hjälp, och känner han någon som behöver arbetskraft ska han absolut tipsa om oss. Dessutom rättade han i sista sekund en liten lapp som vi delar ut, från att uppfattas som att "vi är två svenska tjejer som gör vad som helst" (i sexuell betydelse). Shit, tack så mycket. ibland e franskan knepig! Kompis i kopieringsaffär: check
Den trevlige mannen råkade också ha en liten hund som vi tyckte var lite skabbig (identisk emd en skurmopp), men söt. Han sa att vi gärna fick ta med hunden ut på promenader. Hund: check
Det har visats sig att vi har en andra granne, som vi tidigare i veckan inte alls varken hört eller sett. Men hon heter Catherine, och är en mycket social och söt fransyska, som vi pratat en del med idag, och ska ta en kaffe/drink med ngn dag. Hon ger en massa bra tips hela tiden, och hon ska se vad hon kan göra åt oss på jobbfronten. Dessutom så gav hon oss sitt lösenord till trådlöst internet, så nu har vi plötsligt jättebra internet i lägenheten också, för noll pengar. Istället ska vi laga mat åt henne ngn gång, eller bjuda på kaffe, fika, drinkar eller annat.
Internet: check
Från minut tilll minut varierar känslorna angående att vi inte fått jobb ännu. Vi har knappt kommit igång med sökandet riktigt ännu, så inte så komstigt att vi inte fått ngt ännu i och för sig. Men ibland är det ändp bara så skönt att inte ha jobb. Vi myser, lever pensionärsliv och pratar med människor. och så vill vi ju att folk hemifrån ska komma hit och hälsa på, så då vill vi ju inte jobba heltid. Men hoppas att vi får några timmars sysslesättning bara, så att vi får ihop en slant till uppehället.

[f]


Aix Aix Aix

jag och emelie e nu medlemmar pa internetkafét. emelie tog sjalvklart alias Halle, och jag for att skamtatill det sager att jag vill heta fralle. logiskti till tusen men nar jag bokstaverar tror jag att det inte blir helt korrekt sa nu heter jag istallet Flalle. tack for den mr Bakom disken.

vi har skrivit ut vara CV nu, de har blivit rattade; emelies av en snall man pa frankrikes motsvarighet till AMS, och mitt av den lika snalle mannen Mr Bakom disken pa internetkafét. C'est Parfait!
nu ska vi snart bara hem och luncha, sen e det ut pa stan pa jakt efter en liten syssla.

undrar hur det kommer ga.under lunchen ska vi lagga upp strategier tankte vi. vad sager man smartast? hur mycket ska man prata och inte prata, vem ska vi prata med etc etc..

hur fan kan fransmannen inte ha ett enkelt knapptryck for punkt? man maste halla ishiftknappen for att fa punkt. fucking annoying, men inte i-landernas storsta problem.

igar var emelie pa nan form av thai-box, medan jag tog en kort jogg, och sen satte pa kvallsmaten; en mycket delikat gryta. mums.
vi handlar kottvaror efter promo-skyltar och denna gangen blev resultatet verkligen bra, men grytkott. det har mest varit emelie som lagat maten och frukosten, sa det var kul att kunna "gora en insats" :) till lunch blir det rester, och ikvall ngn annan snarlik ratt, med resterande kott fran samma bigpack.
vi ska ocksa pa Jacob's ikvall, som vi tipsats av var favvotjej pa turistbyran. vi vet egentligen inte riktigt vad som hander dar, men det ska vara ngn form av typ mote for nya ungdomar eller kanske ngn studentkvall elelr sa. aterstar att se. hoppas att dar sitter en och annan trevlig kompis och vantar pa oss. garna fransk sadan.

ska leta kör nu ocksa. sa vi far lite sysselsattningar.
om man vill komma hit och halsa pa sa gor det snalla! skulle vara jattemysigt

häpp o hej.
[f] brakade en av vara koksstolar idag. alla pinnar flog at alla hall. inte fan var de i bra kvalitet, som var hyresvard noterade i kontraktet.

inflyttad

tangentborden i frankrike e halknasiga. bokstaverna a resp m har fatt helt fel platser. kanske de satte pluttarna fel i fabrikerna. jattejobbigt att skriva, men jag forsoker.
i fredags fick vi nycklarna. vi kallar var hyresvar for spellevinken, da han likanr en.. spellevink. tanig, inte sa lang, franskt utseende men jattetrakigt, och blyg och pa ngt satt i underlage. killen kommer inte blasa oss, det e ett som e sakert.
vi bor overst. nar man e jattetrott i benen e det minst tva vaningar kvar att knalla. de lagre vaningarna i huset har jattestora dorrar in till lagenheterna, har stora fonster, och sakert gamla fina maffiga rum. vi har tjanstefolkets kyffen pa vinden. en dorr som paminner om hogstadiets skapdorrar, fyrtiofyra laskolvar, alla med olika nycklar som ser likadana ut. grannen intill som vi annu inte gatt in och presenterat oss for gillar techno, och vaggen e TUNN. han gillar ochsa att spala hog volym till langt in pa sena natten. inget varmvatten; och det ser allmant fattigt ut inne. med andra ord: WE LOVE IT!
trivs sq javlq bra. laget e toppen.

nu stangs snart internet. posta oss pa:

2 rue tournefort
13100 Aix en Provence

eller smsa/ring pa +33631302249

Vårt rosa toapapper luktar persika

2/10 2008, på ett hotellrum som redan tråkar ut mig.


Jag vill ha mer mer mer, och jag har fått det. Mer mer mer kommer nämligen imorgon.  Vår lille spellevink till hyresvärd mötte upp oss med kontrakt i högsta hugg.  Han hyr gärna ut till oss. "Vi verkar seriösa". Han verkar helt tråkigt seriös själv, så vi är nog precis vad han vill hyra ut till. Vi hade förberett oss väl, fjäskiga som vi är. Kopior på pass, körkort, hälsoförsäkringskort (vad fan ska han med det till? Som om det betyder något för honom att se det. Men han gick på den, och var så himla nöjd över alla papper och kopior som blottar vår personlighet). Passet är väl hans bästa garanti. Och så ska han få en liten kråka av en borgensman(förälder). En rejäl slant ska han ha dessutom. Imorgon kommer tusenlapparna simma bland varandra i hans ficka. I intilliggande lägenhet hörs alltid kass techno, men vi ska nog bli vän med honom/henne och ändra på den saken (sa vi till spellevinken för att lätta upp stämningen).  Spellevinken är så späd. Nu i efterhand kom det fram att både jag och Emelie faktiskt reflekterade över hur mycket större vi är fysiskt. Ett litet bank i huvet och ta nycklarna och springa.. Nää - det får man ju inte!  J

Vi lunchade på ett jättemysigt lunchställe idag. Fantastiska sallader, med gratis kaffe av värden bara för att vi såg så sofistikerade och snygga ut - kanske. Där ska vi söka jobb. Och på alla andra ställen vi käkat på, där de fått känna på vår charm, och sett våra äventyrslystna ögon. Vi har lämnat in vårt franska CV på lite olika agenturer för jobbsökande. Verkar inte helt hopplöst att döma av bemötandet. 

Vill man komma hit och hälsa på är det inga problem. Vår etta är inte alltför trång, och skaffar vi en madrass till loftet finns ju både stjärterum och hjärterum för besökare. Mitt nya franska mobilnummer är 00 33 6 31 30 22 49. Vår nya fancy adress kommer vara 2 Rue Tournefort, 13 100 Aix en Provence, France.


[f] det finns bilder på Emelies blogg:   emeliehallin.blogg.se



1/10, onsdag:

När man tänker på framtiden ser man ofta ovisshet, i alla fall i mitt fall. Hundra olika tankar och önskningar. Hur ska det bli, hur ska det gå, och vart? Jag oroar mig ibland för tiden som rinner iväg, som gör mig gammal innan jag hinner åstadkomma allt det där roliga som måste hända, innan jag träffar alla de där spännande människorna, och innan jag ser alla de där fantastiska platserna. Men man får ta det ett steg i taget om något överhuvudtaget ska bli av. Så jag drog till Frankrike. Ett äventyr, tänkte jag. En god väninna, en biljett och äventyrslystnad inför att bli någorlunda-sådär-bra-i-alla-fall på franska språket, och inför det spännande livet som komma skall - väl.

Jag började med en pangpå-förkylning, den bättras sakta men säkert, och för säkerhetsskull har jag smittat Emelie. Men vi kom fram till vårt lägenhetshotell vid den bullriga motorvägen, hittade snabbt till turistbyrån, såg med stora glimmande ögon alla affärer och franska torg, alla snygga fransmän - och såklart; alla fula fransmän. På turistbyrån fick vi tusentals broschyrer om jobb, boende, vinodlingar, vandringsleder, Cézanne-museet och välkomstkataloger. Dock är vi ju inte studenter, vilket kommer lite som en överraskning för många, men oftast möts vi av positiv förvåning. Vi kan ju jobba med vad som helst, när som helst, och inget hindrar.

Vi har ringt tusen olika annonsörer för boende - på franska och tro mig, det är inte lätt att höra vad de säger med sin snabba sydfranska dialekt. Mycket pinsamma korta samtal, men vi har faktiskt tittat på vissa rum och allt är ju dyrt som sören och gärna redan uthyrt. Är man två så går det oftast inte och dessutom blir det konstigt extra dyrt där utöver.

Vi tittade på en asfin liten lägenhet på landet idag. Ett pensionärspar som hade ett litet färdiginrett bo på ovanvåningen med balkong och stor trädgård. Lite jobbigt långt bort bara. Vi trodde att vi skulle tacka ja, men bad att få lite funderingstimmar. På landsvägsbussen hem ringde någon snubbe upp Emelies nya franska mobilnummer (va? Hur fick någon Emelies nummer? Vi har ju använt min telefon nästan heela tiden). Lägenhet på hundrafjärde våningen mitt i Aix, på en gränd till huvudgatan. Billigt som satan och bara så ofattbart. "Hm.. okej vi tar det. "

Så efter andra dagen i frankrike kan vi ju briljera med att ha nya mobilnummer, soligt väder, lägenhet och ett nytt snyggt CV på franska. Här ges det inte upp i första vändan inte, men okej, vi har ju haft helt otrolig lycka, och kan ju tack och lov ett och annat ord på franska redan, så förhoppningshoppningsvis är steget till ett litet inkomstindragande jobb inte för stort. Vi ska snart sätta igång och leta PÅ RIKTIGT!

Skratt:

 "Bonne vacances" sa den där jättesnygge servitören när vi lämnade lunchrestaurangen varpå emelie svarar att "Det här är ingen semester!"

Jag frågade en man i ett korvstånd var jag kunde hitta Monoprix (som vi letat efter hela dagen från och till). Jag frågade tre gånger - han såg tom ut i blicken, och cigarren satt stabilt mellan läpparna. Ingen muntergök precis, men ny och artig som man är log jag glatt. Sen ansträngde han sig i två sekunder, lyfte fingret och pekade uppåt på Monoprix-skylten som var ungeför fem meter från mitt dumma nöt till huvud.

Nu ska vi handla lite käk - på matbutiken Casino denna gång, och förbereda oss mentalt för kontrakt-påskriften och allt det där med nyckelutbyte och så.


[f] häpp å hoj. För i Aix-en-Provence är det skoj!