halloween närmar sig

Utanför mitt fönster har det vräkt ner regn större delen av dagen (men temperaturen är - såklart - typ 25 grader med hög luftfuktighet). I rummet bredvid snackar min roommate som vanligt i telefon med aggresivt tonfall och ghetto attityd.
Mina läxor ligger och gnager mig till vansinne, eftersom jag är på typiskt inte-vilja-plugga-humör, utan hellre vill dricka te och se på film. Ska nog börja så, och ta tag i skolarbetet lite senare.. Vill ju ändå inte gå utanför huset, så någon träning blir det nog inte idag.

Igår kväll vankades det halloween förberedelser. Ikväll kommer det en massa ungar och trick or treat:ar, så korridorerna skulle dekoreras, och så här såg mitt livs första seriösa inför-halloween-dekorerande ut:













Jag borde sticka till Walmart och köpa lite seriös ansiktsfärg inför halloweenfesten på lördag (med Rotary). Hade varit schysst med lite fakeblod på halsen, och andra skador, för att inte se alltför ordinär ut.

[f] jag tror att vissa tycker jag är konstig; men jag är ju bara svensk.


tropikerna

I måndags morse öste det ner. Blixtar och dunder till den grad att man fascinerades (eller vettskrämdes). Och hela Georgias meteorologer höll utkik efter tornados, och sa att tornadovarningen inte var över förrän efter lunch. Coolt. Första gången jag verkligen varit i en möjlighet-till-tornado-situation. Meagan berättade avslappnat om att det var vanligare med tornados när hon var yngre, och att hon ofta fått gå ner till källaren i sin mors hem för att ta skydd mot ev tornadoattack. Hon instruerade också om att man ska hoppa ur sin bil om man ser en tornado, och snabbt lägga sig i närmsta dike, och hemma ska man helst lägga sig i badkaret med en madrass över sig omman inte kan gå ner i en källare. Jag är härmed tornadoförberedd.

På eftermiddagen var det så chockerande varmt att gå ut. Som när man är i thailand och går ut från ett AC-hus, och möts av en fuktig värmevägg. Så var det. Den 25 oktober. Man ska inte klaga på vädret inte. När regnet legat i luften kommer värmen tydligen. Jag väntar och väntar på den där hösten/vintern, och kylan som folk omkring mig varnat för kommer närsomhelst. Men de har sagt så i några veckor nu. Jag fortsätter förvånas över tropikvärmen. Och njuter. Att ha regnjacka är på tok för varmt idag. jag har jeans och skjorta, och jag tog itne ens med ett paraply för säkerhetsskull, för om det kommer regna blir jag nog inte vidare kall.

Nu sätter snart min University Foundations-lektion igång. Den tråkigaste av de alla. Till och med tråk-engelskans uppsatser slår de här påtvingade lektionerna. Idag ska vi ha en search engine-tävling - vem kan söka snabbast på google etc. I die. trist, men troligen ett enkelt A i betyg.
höres (om jag inte dör av urtråkeri)

[f] älskar bananer, forevver!.


taste of helg

En söndag som alla andra efter en händelserik helg i Staterna ligger jag nu till sängs redan klockan fem i tio. Hemma hos Tim, Sabrina och Meagan är det lika bra att gå till sängs i tid, eftersom det bär av till jobbet (Morrow) tidigt imorgon bitti.
Jag har farligt mycket skolarbete framför mig eftersom jag - som alltid - skjutit fram det mesta till sista minuten, men en heldag imorgon (med förhoppningsvis lite disciplin) ska nog göra susen för att hålla betygen uppe ett tag till. Att leva.

Helgen börjades i fredags tillsammans med Tony och hans flickvän hemma hos min Rotary trustee Jeff. Vi såg en eftermiddagsfilm (Tony led av chick-flick attacken han utsattes för) innan vi begav oss till en musikalshow (Godspell) i McDonough Christian Church. Det var kanske det mest odrägliga jag någonsin skådat. Sjukt dålig humor och fruktansvärd sång från typ alla amatörer på scenen. Den enda av kvalitet var Jeff, som dessutom, tackolov, spelade den någorlunda seriösa rollen som Jesus. Resten var plågsamma falsksjungande lärjungar som regisserats att skådespela som om det var en teatershow för fjärdeklassare. Att lida.

 Lördagen däremot, var toppen. Vi var på Taste of Atlanta (Sabrina, Meagan, Tim och jag) och provade alla stadens olika restaurangers utbud. Det var som en mini matfestival/mässa med typ femtio smaktält. Man fick i sin (i våra fall VIP-)biljett  20 biljetter att "köpa" mat för (inklusive desserter!!). 1-3 kuponger beroende på hur lyxig resaturangen var. Och inne i vip-tältet var allt gratis. Vinprovningar, Ölprovningar, lyxrestaurangmatprov, champagneprovningar etc. Man blev nästan mätt bara av att titta på all mat, och det var kul att kolla in vilka restauranger man vill besöka framöver. En del var ju verkligen inte värda besväret. Ëfter Taste of Atlanta åkte vi hem till Crawford's och tittade på Sex & the City 2 och Karate Kid. Att mysa.

Idag åkte vi vid lunchtid till Atlanta och åt på restaurang The Fishmarket (fina fisken, om man säger så..). Jag älskar att min värdfamilj älskar top notch restauranger, ekologiska varor och hälsosam (men ack så god) mat. Ingen junkfood här inte. När vi ändå var i Buckhead (norra Atlanta - schysst stadsdel) "gick vi inom" Lenox Square Mall. Love it. Lite Banana Republic-kjolar, lite Urban Outfitters skärp, och sen en sväng om den helekologiska enorma mataffären Whole Foods på vägen hem. Att njuta.

Perfekt avslut på helgen med lite romantisk dramakomedi i Letters to Juliet.

[f] There's nothing like love.

Augustprisnominerad moster!

Resa i Sharialand: Ett repotage om kvinnors liv i Saudiarabien.

Jag är en allt bra stolt svensk flicka på andra sidan Atlanten, i Atlanta, långt borta från Sverige där min världens bästa moster blivit nominerad till Augustpriset för sin bok Resa i Sharialand (Leopard förlag) Kategori Facklitteratur.
Boken kan köpas från
den här länken.

Den 22 november utses vinnarna i de olika kategorierna.

Grattis Tina! Du är fantastisk!

[f] stolt


låg dollar!

En dollar som står i 6,18 är precis vad jag behöver. Heja Sverige! I helgen ska det bli shoppa av i Atlanta, och en massa annat skoj med Quentin, Sara, Matilda, och troligen Anton, Anders och Klas. Lite museum ("bodies" har ju tex blivit förbjuden i vissa länders museer), och trevliga stadsdelar.

Här är mitt första riktiga färdigställda projekt i min konst-kurs. Nästa projekt är crazy! och ska vara färdigt efter helgen. Hur ska jag hinna det?
 
en skulptur av ett öga, tecknad med blyerts.



Snart hämtar David mig, och jag ska äntligen träffa alla mina Curry-barn igen!

[f] so long.

blandade känslor

idag fick jag fyra vip-biljetter till "taste of atlanta" som tydligen ska vara något restaurangevent, med provsmakning av fina restaurangers mat. varje biljett till ett värde av $75. så det är jag tacksam för. och så ska jag på teater med Rotary i november, och på svensk-helg i december, och förhoppningsvis på kryssning precis före jul :) glädje

dock är jag så sjukt trött på alla papper man ska fylla i, och lämna in, och skriva under, och det visar sig alltid att något inte stämmer, eller är otillräckligt eller att man gjort fel!
gah!
så nu måste jag ordna upp mina sprutor etc för att ens kunna anmäla nästa termins kurser/schema. bajsmacka. tråk.
och så kostar ju allt till råga på allt. det är så irriterande när man gjort på ett vis för länge sedan för att man blivit ombedd eller tillrättasagd, och det inte blir rätt i slutändan.
dessutom skickas man ju bara runt till en massa andra kontor, och människor, och ska man träffa någon speciell är det någon mellanhand som för talan. slutsats: jag hatar papper.

jag måste verkligen klämma in umgänge med mina värdfamiljer så att de inte tror att jag inte vill vara med dem. det vill jag, men jag är verkligen uppbokad emellanåt, och att be dem komma och hämta mig mitt i veckan för att bara hinna träffas litegrann känns så krävande. men det får nog bli ändra av. har inte träffat mina "barn/syskon/ungar" på veckor nu. och jag saknar dem, och vet att de frågat efter mig.

i helgen blir det atlanta. sara och matilda har dessutom av en händelse också beslutat sig för en atlanta-helg så det kommer säkerligen bli riktigt trevligt!

[f] igen: jag hatar papper. men jag har i alla fall sorterat hela bunten noga nu

Oct 12th

Imorse vaknade jag i perfekt frukosttid utan att min väckarklocka ringde - eftersom jag råkat ställa den på p.m istället för a.m. (Jag hatar am vs. pm. Man glömmer ju alltid bort sig).
Under min första lektion "drawing 1" fick jag kommentaren "Freja, this looks very professional. Very well done. Please move on to this [much more complicated] assignment". Hell yeah - det händer inte ofta att vår kinesiske proffskonstnär ger ärligt beröm på den nivån.

Efter att nästan ha somnat under min andra lektion (varför händer det så ofta.. jag sitter ju längst fram i mitten..) ska jag nu hoppa i mina träningskläder och gå på Boot Camp ute i friska luften. Vädret är toppen (typ svensk toppensommar-temeratur med solsken), och jag ser framemot lite hårdträning, eftersom jag missade morgonens 6.15-pass.

Jag tänker sedan relaxat gå på resten av dagens lektioner (som jag inte behövt plugga ett dyft till denna veckan), käka middag med mina vänner i matsalen, titta på gossip girl, och såklart - rita färgglada teckningar.
Jag gillar de stunder då livet är lätt. Ska njuta av denna post-midterm-test-veckan.

[f] jag borde besöka en frisör


football, air show och upcoming plans

Det händer mycket och lite på samma gång. Vissa dagar är slentrianfyllda med lite läxläsning, en och annan promenad till skolans huvudbyggnad, tre fyra fem tupplurer, och facebookande. Andra dagar händer det så mycket att faktiskt har svårt att hinna med att hälsa på mina värdfamiljer eller tacka ja till fina erbjudanden som jag får av rotarianer om att göra roliga saker. "She's busy", säger de flesta, och det stämmer. Och jag älskar det.
Hellre upptagen och lite trött/sliten än ledig och uttråkad.
I helgen var jag under lördagen med Meagan och två vänner på amerikan football-match för första gången i mitt liv. Denna var i Athens (motsvarar typ Lund - studieort, med gångavstånd till uteliv och skön atmosfär), två timmar bilkörning bort, så vi åkte från campus klockan 07.00, via drive-in-frukost, och hade sedan traditionsenligt lite "tailgating" före matchen (med mina åtta grsp-vänner på University of Georgia, i Athens). Tailgate innebär att man parkerar bilen vid stadion, och dricker en bunta kalla öl före matchen och språkar med sina med-fans, kanske gör en egengrillad burgare, och laddar inför vad som komma skall.
College football är galet här. Alla tittar, alla älskar det, och en match i Athens med hemmalag UGA mot annat lag drar cirka 90 000 besökare.. Mäktigt. College football är större än professionel football. Folk är som galna, och det hänger säkert mycket ihop med känslor för deras gamla skoltid. Biljetterna är dyra, typ 300 spänn, om du redan är abonnent vill säga (vilket i vissa fall kan kosta typ 30 000 kronor enbart för att stå i abonnemangskö till några sittplatser).
Georgia Bulldogs mötte Tennessee Volunters, och vann matchen med 41-14. Go Dawgs!
Kvällen avslutades med galna trafikköer tillbaka till Atlanta, Mexikansk restaurang, och en utslagen Freja i sängs i mycket rimlig tid. Thanks Meagan!


Norma, Meagan, jag och Anastasiya i Athens


Ungefär en tredjedel av tot 90 000 besökare - för att titta på skollaget..

Min söndag var riktigt härlig den med. Klockan 11ish åkte jag med Zsofi och Mariam till Peachtree City's årliga Air Show. Det var stekhett, och soligt, och en allmänt fantastisk dag på flygfältet, med galna flyguppvisningar och monsterstora militärflygmaskiner att titta och pilla på. Dessutom var Quentin (grsp, fransk) där så han och jag hoppade runt bland alla militärer och tog turistfoton. Har några riktigt lyckade bilder att dela med mig av.









Eftermiddagen avslutades med pizza i Peachtree City (sydväst om Atlanta), ett hårt gympass, och ett lyckat kamerainköp på eBay. Nu väntar jag bara på att HongKong:iaerna ska posta mitt 300-kronorskap, så att jag kan börja använda min nya "slitochslängkamera". Behöver en sådan till de tillfällen då min stora proffskamera inte ryms i väskan eller bör äventyras med.
Slutligen möblerade jag om hela mitt rum under tiden mina nytvättade lakan torktumlades. Resultatet är sä skrämmande lyckat att jag funderar över varför jag inte gjorde det för länge länge sedan!

[f] jag ska sätta upp mina tuschteckningar som dekoration på väggen

en helg i Helen

GRSP gänget drog till Helen i norra Georgiabergen förra helgen. Nästan 40 av totala 61 studenter lyckades fixa skjuts och tältutrustning till vår två nätters campning utanför den tysk-alpby-imiterade hålan Helen. Det kändes som Disneyland på något vis. Alla byggnader var i korsvirke eller annan alp-modell, och det var "tyska" skyltar och flaggor överallt (givetvis även amerikanska - den flaggan ger de aldrig upp för ens en liten stund). Historiskt sett var Helen en guldrik ort under 1800-talet, och sedan ett stor timmer exportsområde, men på 60-talet hade Helen helt nästa dött, och alla tillgångar var slut, så man bestämde sig helt ärligt för att locka turister genom att göra om hela Helen till en tysk fjällby. Det funkade.
Det var turister överallt, och en massa ölställen (oktoberfest hela oktober och halva september), och souvenirbutiker en masse. De sålde pretzels och homemade ice-cream överallt, och karamellaffärerna var många.
Det var så kul att träffa gänget igen. Sara och Matilda hyrde bil i Carrollton (West Georgia University) och hämtade sedan upp mig på vägen, och Anton och Frida inne i Atlanta.
Helgen var verkligen toppen på alla sätt, Särskilt lördagens bravader och kycklingdansande, och kvällens pianobar och karaokedisko.

Denna veckan är helt sjuk när det kommer till skolan.. Midterm-period med flera prov och uppsatser, och då har vi trots allt redan fått våra midterm grades. (straight A's, hell yeah!). Idag har jag inlämning av en uppsats på tre sidor, matteprov, och musikhistorieprov - alla vilka jag började plugga på först igårkväll..
Ska bli intressant att se hur det går.



Helen


Helen (fr vä: Quentin, Jag, Anton, Matilda, Johanna)

Det var tänkt att jag skulle sova nu, men det blev inte av. Har prov om en halvtimme. Synda att jag inte hunnit läsa kapitlena i boken en enda gång. Får förlita mig till minnet av när läraren lektionsföreläste. Ska nog gå bra. Heja Heja.

[f] längtar redan till nästa unofficial GRSP weekend, då vi ska hyra en fete-stor villa vid en sjö, med pooler, och 40+ sängar.