flyttstädning: check

medan emelie diskar efter vår sena (men ack så delikata) lunch, tittar jag på mina torra tilltuffsade naglar som tydligen inte tålt storstädningen av lägenheten. Vårt home-brand-wannabee-ajax har bitit hårt på både smuts och händer, och det tog sin tid.
nu ska vi bra njuta av de sista timmarna i lägenheten, handla picknick till morgondagens långa utresa och titta en sista gång på staden. jag har hittat en markis med roligt tryck som jag måste visa emelie - hon tror inte jag är riktigt klok, men hon kommer gilla den, i know it!

jag funderar lite på hur man skänker grejer i det här landet. vi har lite prylar som vilken uteliggare som helst skulle hurra för (t ex en dunsovsäck inklusive flygande fjädrar), men går man bara fram till någon som ser sliten ut och prackar på den sitt skräp? varsågod, ett par bättre begagnade sneakers och en ful skania-reklam-ryggsäck. vill du ha tre slitna men hela t-shirtar i tjejmodell så ligger de i denna säcken!

Lillebror är nog lite irriterad på oss idag efter vår ickebefintliga entusiasm till festande igårkväll, och diverse skämt från min sida som tydligen inte uppskattades så väl. så nu vankas det försoning och fredagsmys för bästa möjliga relation vid avfärd.

[f] måtte nice ha en trevlig flygplats.

med toffifee-kola och vattenglas sitter jag i soffan och tittar på min färdigpackade blå trunk, och funderar över de sociala relationerna i lund, om allt är sig likt. dessutom tänker jag lite på Mark i Empire Records och undrar hur man blir så fantastiskt

ikväll såg jag en väska i Hermès skytfönster i brunt skinn och gulligt lagom stort format. 5300 euro, dvs ca ett värde av 50000 svenska kronor. hemma har jag en likadan väska av okänt märke, fast större och i svart. jag undrar om folk tror att den kostat mig 50000 kronor. troligen inte. man tror nog att jag fått den i present.
jag var ute och promenerade i 30 minuter medan Emelie tog emot Bambi på ett sista samtal innan livet bär vidare mot andra mål och erfarenheter. Bambi var sig lik, med samma åsikter och utseende som för tre veckor sedan. en skillnad: ny iPhone. vi var sådär imponerade. han var lite menlös. men nu är det över och vi tackar för fina erfarenheter.

imorse tog jag och emelie varsin morgon promenad i soliga innerstaden, där alla marknader var under uppresning, elever gick mot skolan och flitiga franska arbetare strosade till jobbet. jag köpte en julklapp på marknaden på vår granngata och försökte mig på en prutning på 70% - jag sa fel, då man lätt tappar bort sig i det franska sifferklustret. skulle inte pruta alls. och inte fick jag det billigare. allmänt jättepinsam situation, men en ack så fin klapp.

emelie börjar bli mer schizofren än jag med våra imitationer av präktiga sexåringar på felbetonad sydsvensk dialekt. hon kan knappt slita sig för fem minuter. lätt att man kan bli personlighetsförändrad av att spela en knasig roll lite för länge. jag fattar det, absolut. vissa timmar oroar jag mig för att jag inte ska kunna hitta tillbaka till mitt sanna jag, men samtidigt är jag ju så galet mycket roligare (tycker jag själv) som detta freak jag leker.

hemma vankas det julförberedelser och snö ligger på marken. glöggen värms på, och saffransbullar blir vardagsmat. eller?

[f] snygga män på stan just nu: sju
    snygga män som sagt bon soir med förförisk röst till mig under min kvällspromenad: en


fem dagar kvar på franska rivieran, eller vad man nu kallar detta glammiga regnhål utan skymten av solen och alldeles för långt bort från havet för att känna havsbrisen

halle planerar och planerar. vi har myckat att göra, och gör istället ingenting. men det har varit en jättemysig dag i vilket fall. vi började morgonen med att avsluta gårdagkvällens film Fatal Attraction (har sett bättre filmer, dear god, men det var samtidigt unset intressant att se Glenn Close koka den vita kaninen). sen har vi träffat hyresvärden Monsieur Spellevinken "Spellen" Lucciani på ett mycket lärorikt (läs menlöst) möte. På stan hittade vi en och annan julklapp, humöret var på topp, och imorgon väntar den stora packdagen. Jag ser fram emot att lägga upp alla kläder och prylar över hela våningen, tråckla ned allt i de få väskor jag har, köpa ytterligare en fet weekend-bag för att rymma det sista och bara inse hur mycket jag skaffat mig sen jag kom hit "utan att shoppa en enda gång". tristare ska det bli att städa våra 17 kvadratmeter, avfrosta den entirely snöfyllda frysen, skrubba badkar och toa och inte längre gå in med skor på det där franska viset. skåne kommer kännas så rent, så fritt på duvor och så trist i brist på alla baguetter i var och varannan famn.
idag funderade jag på hur fransmännen kan vara så smala, slanka och ofeta trots att de äter vita baguetter och käkar mest fett per person och år, i hela världen. Och hur kan de ens lyckas att äta mest fett i världen när de knappt äter mat i naturliga mängder? fransmännen är gourmander - på det positiva sättet - och käkar gott men lite lite. det känns ofattbart att de små mängder de äter ens kan rymma "mest fett i världen". för mig en gåta - men man får väl tro på Guinness rekordbok.

ikväll hittade jag en liten slamsa gräddkola i vår sugtablettgodispåse. utanpå en av de små portionspaketerade apelsinkaramellerna hade det kluttats på en liten bit av finaste Werthers Original-kopia-substans. kvällen blev fulländad.

[f] ikväll gäller det: jag ska äntligen se min favvo Empire Records igen

Jag och Emelie har jobbat lite extra i veckan...
Emelie och jag har jobbat lite extra i veckan


the fight goes on. sista veckan nu, och vi njuter njuter njuter. men varför råkade jag ställa in en tallrik i klädskåpet? det var ju knäppt

jag sover mängder. hästmängder. två timmarns nap mellan fyra och sex utan problem. och då sov jag ändå till tio, och vaknade lite småirriterad över att emelie inte väckt mig, trots att jag bett henne igårkväll att väcka mig. jag kom över det rätt snabbt. men dagen har varit regnig och trist. lite julklappshopping som inte var inspirerande alls.
emelie kan inte låta bli att prata småbarnsprat. och intejag heller. dessutom säger vi bara nedlåtande saker till varandra - för skojs skull.
´du e ful, gör inte si, gör inte så, sluta sära dig, du e en..knäppis, tror du jag bryr mig, du ser ut som en ko, jag tycker inte om dig, du får inte låna något av mig mer, du får inte titta på mig" osv. och lika roligt varje gång. man måste ha det där speciella trotset i rösten för att låta störig på rätt sätt. vi kan det, vi har det, vi har övat. och vi älskar att fransmännen inte förstår svenska.

nu ska jag hacka mig en fruktsallad - emelie får inte smaka - och se vad som blir av kvällens umgänge med Ghass innan han drar hemmåt över jul,

[f] jag vet att det heter hästlängder och inte hästmängder. din besserwisser, emelie!

emelie chattar och chattar. intresset är totalt. själv sitter jag och funderar på eventuell framtid i Paris. skulle ju vara kalastrevligt.

när det regnar i Aix-en-Provence blir man lika förvånad som sist det regnade (i nuvarande fall lika förvånad som vid gårdagens regn). skulle det inte nästan alltid vara soligt här? 300 soldagar per år, och alla resterande 65 kommer på en följd just under sista delen av min vistelse? tur att jag har med mig massiva paraplyer, regnkläder, sydväst och jättestövlar! (läs: vindjacka och sneakers som bästa möjliga regnskydd. det där klassiska åhlensparaplyet med fler utstickande piggar än tillåtet skyddar föga för regn)
idag har jag klivit utanför dörren en gång. fem meter utanför porten ligger Aix's enda söndagsöppna bageri, och en baguette rikare har jag sedan tittat på film film film.
i sängen/den skabbiga bäddsoffan i orange är lakanen nersmulade och under varje hörn av täcket hittar man klementiner/mandariner/miniapelsiner som tappert smitit ur tvåkilosnätpåsen för två euro, men jag kommer snart käka upp även dem..
emelie är tillbaka vid msn - igen - och själv är jag salt och fuktig runt ögonen efter a walk to remember. hur kan en halvbra film få två vuxna tjejer att böla som förtvivlade barn. enorm sorg, lycka, sorg, lycka - om vartannat och så här i efterhand är Angelinas insats i Changeling inte ett dyft i jämförelse med Mandy Moore med leukemi.

klockan är halv tio. jag är i chock av insikten. min pyjamasoutfit är fortfarande på, och då vi knappt lämnat soffan och inte heller ätit ordentligt på hela dagen funderar vi ännu en gång på att hämta hem sushi. idag igen. i love.
clementiner i all ära (är det kanske mandariner? minns aldrig skillnaden), men lite ris och råa fiskslamsor skulle sitta finfint i magen. wasabi kan kanske dessutom hjälpa min förkylning på traven där c-vitamin inte kommer åt.

[f] ja, jag vet, det är snart dags för ännu ett blottande videobloggande, med sång, dans eller annat generande.

trettonde lussember nollåtta

det är luciadagen, och fransmännen är sorgset omedvetna. på cours mirabeau såg vi två tjejer med glitter i håret, som säkert var svenskor, och sorgligt nog passade de inte alls in i julstämningen som annars råder över hela stan. bäst gillar jag att öppna förnstren och hela dagen, varje dag i veckan höra julmusik av något slag. flertalet gånger har jag förvånats över kvalitén på livekörsången som gnolas in i vår lägenhet, men inser varje gång att det - som alltid - är musiken från häst-rodeo-karusellen nere på mirran. en och annan gång har det faktist varit en liten trubadurnisse med dragspelsackompangemang som suttit med mic och givit julefröjd, men publikhavet är minimalt, tyvärr.

denna lucialördag har det ägnats en hel del tid åt franska boutiquer och julklappsinhandlilng. en och annan riktigt bra tillochmed. staden har varit knökad med chica shoppingfransyskor, men inte störande, sådär som en orolig själ skulle säga. mest mysknökad. emelie gick lös på überfranska väskor, pälsgrejer mm, medan jag själv troget införskaffade klappar åt släkt och vänner. dessutom har jag varit på ett mongo humör hela dagen och pratat som en sexårig, irriterad kristianstadsflicka. i love it. och emelie är mitt kära offer bland nedlåtande mobbingrepliker och gissa-bajset-leken (nu tänker kanske en del av er på Ola från myror i brallan, och det är felassocierat, tyvärr).
tillvägagångssätt; gissa-bajset-leken:
fralle: kan vi inte leka gissa-bajset?
halle: okej
fralle: fråga vad klockan e då
halle: vad e klockan?
fralle: fem över halv bajs. gissa bajset!
halle: fyra
fralle: rätt
(halle gissar alltid på rätt bajs)

för att fira vår lätt försvagade ekonomi blir det sushi ikväll. köpesushi alltså. och film med angelina jolies nuna i focus.
igår åt vi ute med jessica på fantaaaastiskt dyr fransk restaurang med mat och vin som chockerade oss i bra kvalité! tur för oss att vi bjussades på den notan - annars hade sushi inte kommit på fråga under de kommande tre åren igen.
sen ska vi passa på att leka lite med Ghassane, eftersom han drar hem till Casablanca redan på tisdag. jag som är rätt van vid att mötas/skiljas, tycker til trots att det är lite enerverande att inte veta om man kommer träffa någon igen, eller om man ses för sista gången vid ett farväl. vi får väl se. aix står ju kvar . thank god.

[f] då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus, sankta Lucia, sankta Lucia

10 december. 21 år

Det är den stora onsdagen i december.
nej, inte julafton förrän om två veckor.
21 vintrar överlevda och lika många somrar avklarade. och då har jag ju bara börjat!
Emelie firar mig galant. med en start i champagnefrukostarnas tecken och lunchbesök på dinosaurie/chokladmuseum har vi strosat i regniga aix, vilat en timme eller två på soffan och ska snart ut och hantera en och annan servitör på någon av aix's flashiga restauranger.
planen var egentligen att vi skulle ta hit alla vänner (alla tre?) på förfest ikväll och sen se vad aix (inte) har att erbjuda en onsdagsnatt, men då min förkylning som ploppade upp chockartat i morse inte riktigt tillåter alltför hastiga moves eller ens någon mängd finvin, blir det filmvisning för två.
jag tackar piratebay för alla räddade situationer. 


(frukost 10 dec. tack emelie!)

iförrgår kom Mehdi på jobbresa till Aix, och vi firade med lite kaffe första kvällen för att slå till på lite sushi, film och loftutlåning igårkväll. han har ju dessutom världens övertalningsförmåga gällande att vi ju borde tillbringa våren i Paris istället och att han ska göra allt han kan för att hjälpa. shyrre. så nu är jag och halle even more förvirrade.

[f] 21 gone. 80 more to go.


vin, vatten, vin, vatten - och musik såklart

efter dagens frukostfilm hann vi ut i lördagsvimlet på stan precis i lagom tid för att hinna gå en sväng innan skymning.
men en hälften så lång dag än vanligt gör inte dygnet kortare! det ger egentligen bara fler möjligheter. natten är ung. den har just börjat. och i Aix kan vad som helst hända.
dagens stora äventyr var att köpa havregryn på Monoprix - en butik som i folkmun är lika med brat-ica. dyrare, chicare, mitt i centrum. men det är en så sanslöst kass butik. man köar, köar, köar. väl framme - "tyvärr, denna kassan är inte öppen längre". fine, sånt händer, men eftersom alla tjugo efter oss i kön hört samma sak och snabbt skyndat sig till grannkassan blir jag och emelie sist i kön. igen.

provsvaren från gårdagens vnprovning är nedan på bild.
det var fantastiskt trevligt. jag, emelie, och fem olika billighetsviner i vackra flaskor. de överblivna 4,5 litrarna kanske kan bli vinäger eller glögg eller nått. eventuellt vinsås till maten i två veckor.
det blev inget av scat club, för vi bjöd in Lillebror istället och hade så übertrevligt att det inte fanns varken ork, tid eller lust för kalla natten. rumpskak siktas det istället på ikväll - men vi får se om även denna kväll slutar lika trevligt som igår -inget är ju så bra som hemma.


sammanställning; vin, samtalsämnen, musik


sniffa sniffa


dofta dofta


mycket seriösa provsvar av seriös vinprovare

[f] fralle och halle - i alla lägen.

och lite Love Actually då och då

 

prince harry - min vän

jo, så här är det:
Smudge, som jobbar som sniper inom British Army, var i Afganistan under samma tid som Prins harry var där, och Harry jobbade mycket tillsammans med Smudge, som är pojkvän till Jessica som går i vår franskklass och som vi hänger med varje dag. Smudge är även rätt bra vän med t ex prins William.
Med andra ord har jag och Emelie väldigt starka samband med brittiska kungafamiljen, och det är faktiskt väldigt troligt att vi blir inbjudna på en week-end-semester-resa till St Tropez vilken vecka som helst i sommar. I tell ya. Faktiskt.

Ikväll är det finfin vinprovning på gång. för 150 kronor har vi införskaffat kotletter, ägg, glöggkryddor och fyra flaskor vin samt tandkräm. kvällen kan ju bara sluta bra. eventuella rester av vinerna blir till egenhändigt gjord glögg (göra glögg=dagens uppdrag). om krafter och lust finns ska vi ikväll fira att vi tagit franskskoleexamen genom lite dansidansi på Scat Club (som jag ännu inte fått med emelie på). Dessutom måste jag hinna klämma in en reptimme för mitt senaste dansprojekt. man kan ju inte bara tramsa sig genom livet. man måste ju jobba lite också. resultat på bloggen senare - håll ut!

[f] delger provsvaren imorgon

dagens julinspiration:


all i want for christmas

det händer mycket i aix. eller så händer det helt enkelt alldeles för lite, så att man måste roa sig med det som går. förutom dagens videoblogg (se nedan), har vi varit i skolan och på banken.
i skolan hade jag ett litet argsint ögonblick av oförståelse, men det löste sig rätt kvickt efter att mina agg gick ut över emelie, som också med frågande blick hjälpte mig tillrätta.
på banken klockan tre, satt jag och emelie trötta och oerhört flamsiga utanför vår bankmans kontor. väl inne fem minuter senare började ännu ett möte med världens skummaste fransman. först dog vi (av skratt/bita oss i tungan) när han skulle ringa ett samtal till försäkringsbolaget och numret till detta fanns endast på en gammal, stor kartong som han hade under skrivbordet. sen dog vi igen, när han frågade oss huruvida vi gillade fransmänskyssar bättre än svenska. hrm. och sen kom vi han in på fidèle (trogen, resp otrogen) mm, och bad boy-snack. va? vi ville ju bara stänga vårt konto. det gick rätt bra. jag handskrev lite fina dokumet med signatur och uppsägelser på franska, och när vi tackade och skulle lämna avslutade han med ett käckt (på engelska med den typiska jättegrova franska brytningen) "vi ses kanske inom tre veckor om ni kommer hit med min julklapp och ändå ska säga att ni älskar mig".

idag var det i kalender-mailet uppdrag att göra ett julkollage, vilket jag postat iväg som vykort. gårdagens var att göra en dans med jultema till valfri jullåt som sen måste läggas ut på bloggen. jag körde på helimproviserat, och emelie har visat sig sjukt nöjd med resultatet. själv är jag väl ganska nöjd jag med, eller?
enjoy.


[f] magont är tråkigt. men det går över. hajkbanan ska nog hjälpa.

grubbel, tankar och allmän fundering. heltänk helt enkelt

jultomten hallin skickar varje dag adventskalendermail till mig, och idag (än så länge bara första mailet mottaget - såklart), var dagens uppdrag att göra mat med saffran. det blev saffransfisksoppa med grönsaker och biljong i massor för att reta smaklökarna, men inte alltför dåligt resultat. riktigt smarrigt, men kan ju bero på att halle tog på sig att fixa ihop det. vi hade också jessica på besök. efter skolan hängde vi med henne att titta på en lägenhet mitt inne i centrum som hon belv blixtförälskad i. hade jag varit 22 år och från england hade jag kanske också varit sugen på att köpa min första fastighet i provence. kanske. kanske hade jag gått på bio en extra gång. kanske köpt en dyr flaska vin. alla är vi olika. men åh vad hon är trevlig!

jag har också ägnat minst en timme på msn åt alla mina familjemedlemmar, vilket verkligen var jättekul och värmde hjärtat. pappa på msn är något alldeles extraordinärt - och nu ska det verkligen bli jättekul att komma hem!

dagens lycka: Gert från klassen, berättade att han ska vara på businessresa i holland i två dagar nu, vilket innebär två Gert-fria skoldagar. inga mer himlande ögon från min sida, och inte någon tillknäppt, på-väg-att-bli-rasande Emelie efter hans mindre intelligenta uttalanden. och förhoppningsvis ska vår lärarinna hålla sig frisk resten av veckan så att vi slipper den jättekonstiga vikarien som var jättetjock och som inte riktigt kom till sin rätt under vår diskussion om träning på dagens lektion.

vilken dag som helst ska jag publisera mitt senaste knasverk i videobloggväg. Fralle har ännu en gång gått lös i min störda fantasi om ensamhet och vardagshistorier. varför är jag så knäpp?
jag ska också se om jag kan få mitt nya partytrick på video. tur att emelie är lättroad och inte skäms över mina nasiga infall. fast hon har ju sina moments hon med. varför lyssnar vi på Anastacia nu till exempel?

vi pratade om aixmaffian idag, och tydligen är aix jättesäkert för att maffiosobarnen går i fina skolor här, så det finns ingen gatukriminalitet, för ingen skulle våga göra något i rädsla för att bli bortplockad av maffian. tycler jag känns bra. men galet att det är någon som håller extrakoll på stan på sopranos-vis. och det är tydligen en del mord som inte kommer med i tidningarna och skumma typer som förvinner spårlöst här. man är liksom av med the bad guys.  -sägs det.
och sen såg vi en kille på vespa köra in i en merca. påföljden var att han flög all världens väg, men killen i bilen blev sjukt pissed över ev repa på sin bil istället för att oroa sig för stackaren på moppen. freja tänker: wow, tänk om det var en maffiagubbe i den svarta mercedesen som nu kommer få den lille mopedkillen att spårlöst försvinna.. (man kan fundera mycket när man är i sydfrankrike som svensk flicka. borde kanske se mer på komedier).

bambihistorien fortsätter att sätta frågetecken i min vardag, då ingen i förhållande:bambi hör av sig till varandra, så att den andra parten kan veta vad den första känner och tänker. ska jag ta tag i det? nej, det är såpopera på denna, så jag följer med spänning. he kind of deserves it anyway, lillponken.

hur blir det på nyår? jag vill ha lundakalas med sprak! och jag tar emelie med mig! men var? (hint)

[f] förvånad att jag fyller år om bara en vecka. hur blev det december så snabbt?