polosöndag och tävlingsvinst

fan vilken trevlig adventshelg.
igår gjorde jag och emelie adventsljustakar, och tävlades om vem som skulle skulptera den snyggaste.
vi plockade olovligt kvistar, bär och murgröna från folks trädgårdar, och fick vardera spendera fem euro på monoprix, till exempel på pynt eller annat. Younes, vår granne kom in på kvällen och valde ut mig till vinnare i stakmakartävligen, men då jag är en så givmild rumskamrat (och eftersom david över msn tyckte att emelies stake vann..) låter jag även emelies mer pensionärsinspirerade kandelaber pryda vårt salongsbord.

skillnaden mellan min och emelies stake, bortsett från höjden, var att emelie använde sig av sina fyra sparade vinflaskor och färdigköpta guldrosetter (i know - såå pensio) och sen tejpade ihop allt med tre meter plasttejp (som hon tappert försökt täcka med murgröna och röda bär), medan jag tog en bit av en gammal kökstol som stomme, gjorde egna ljushållarhål av gamla mjölkförpackningar, kämpade på med sytråd, lim och kärlek - och prydde med naturens vackra resurser; kotte, bär, vackra kvistar med ståtliga, spröda blad, och gav min ljusstake en skinande julig yta i guld, samt att jag prydde med små små små röda dekorationsstjärnor fastlimmade med bästa precision.
tyvärr emelie. det krävs lite mer för att ta hem en seger i en prestigefylld tävling som denna, då julen står i fokus och så mycket tradition ska symboliseras!

idag var det strålande väder - i alla fall i början - och vi har spenderat dagen på landsbygden. saint cannat.
på gården där vår vän jessica från england bor för tillfället. dock ingen riktig polomatch idag - alldeles för lerigt efter gårdagens regn, men fett nog fick vi se lite bollbankande ändå. vackra hästar och ståtliga män!

sen tog vi med jessica till " stora stan" på lite joggingtur och kvällsmat,
läxläsning och allmän utmattning efter på tok för stor dos friskluft.


polo, saint cannat, provence


sunset, saint cannat


här mitt verk.  första advent 2008

[f] har nytt partytrick på gång

vinkväll, analys och vänner!

halle snackar med bambi för första gången på flera flera dagar.
själv sitter jag med ett glas cocacola i soffan för att lugna magen - cocacola sägs ju vara maglugnande - och väntar på våra två alldeles egna kompisar, jessica (UK) och anna (Brazil), och som socker på toppen kommer även Jess' kompis Adrian som bara pratar franska (och det sägs att han är riktigt ögongodis). det kommer bli en intressant franskkväll. jag har fixat ihop en tapasbuffé som täcker hela bordet och favvovinet står förberett. ostar, korvar, kex och andra franska delikatesser - på svenskt vis. nu måste jag bara ta lite tankepaus från adventsljusstakstävlingen som äger rum imorgon, som jag ju annars tänker konstant på. det ska bli så himla spännande. hur ska det bli? hur ska det gå?

halle snackade med bambi för första gången på flera flera dagar. it's gonna take some extra flera flera dagar.

[f] "you kind of deserved it"
       ursäkta?

fralle videobloggar

hur man är tråkig. (ber om ursäkt för flummig video. tur att jag egentligen är normal.)
fralle blidde ledsen en kväll, när hon inte hade något att göra, och halle bara gjorde en massa annat. då blidde fralle lite störig. såhär ser det ut när fralle går lös på vidoebloggandet.


[f] fralle har inga msn-vänner.
emeliehallin.blogg.se

nov 24, videos och ed.

idag gick jag och emelie lös på videobloggande.
vi har gått i skolan, första dagen på andra etappen.
ny grupp, trevligt, ny lärarinna, trevligt.
sen en eftermiddag med younes och halle, med kaffe, viktiga diskussioner och lite matinhandling på Ed.



[f] varför är jag så knäpp?

söndag, med sol och kyla

"jag äter gärna paraffinkanten på osten också"  Emelie Hallin, 21 år, allätare

ikväll såg vi på the breakfast club. den är så jävla bra. lika bra som jag minns den då vi såg den på håltimmarna i nian, hemma hos ulrika.
dessutom lite ignorans angående våra tusentals flyers som ligger i påsar i vår lägenhet. imorgon är en ny dag. då kanske. dela dela dela.
ignorans¨på mögelfronten också. visserligen strikta sms från mamma om att fly fältet, röda svullna ögon på emelie, och torr stickhosta för min del. men vad gör man utan boende någon annanstans?

[f] emelie vittrar sönder. i sin sidenpyjamaskjorta och sina rosa flanellbyxor med vita prickar.


räklördag med hosta.

efter räkor, vitt, och fruktsallad, sitter jag och smetar in ansiktet med kräm. nordanvinden är här (franska: le mistral), och då temperaturen sjunkit blir huden piskad av kall kall kall nordanvind. torr hud. kräm. kladd.
bambi är här. jag ska snart gå in till mig för kvällen. (det vill säga att jag ska gå in till lillebrors lägenhet som jag har nyckeln till hela helgen när han är hos storebror i toulouse). det är skönt att ha sin egen bäddsoffa att fläka ut sig i, men jag får nog erkänna att det låter lite läskigt med stormljuden mot fönstret i den mörka ettan, då jag inte sov hela natten igenom. jag har nämligen övergått till att ha torr stickhosta. timme ut timme in. hostelihost.

abdel sa idag att jag ska gå till europizza (en annan pizzeria), och säga "jag känner abdel", så ska det nog bli hackelihack jobb för mig. hacka hacka hacka. tur att man har skivat svamp förr. emelie ler. än så länge har vi bara delat ut flyers för abdel. när det kommer kunder ska han börja sätta emelie på att lära sig kassan.

[f] tänker på micke, och hoppas verkligen att han mår bra och är oallvarligt skadad.

uppsägning och nytt jobb, dag ett

vi har distribuerat.
det var den stora dela-ut-pizzeria-blad-dagen idag. abdel ringde, vi kom och en ytterst konstig stämning infann sig emellan mig, emelie och pizzeriaägaren abdels besvikna blick då vi meddelade att nej, vi hade inte börjat dela ut några flyers än (skulle vi vara klara med det nu? är det öppning nu?) och att tyvärr, vi ska lämna aix om redan en månad. det var vår första jobbdag idag. det var en skum första dag. men vi tog tag i saken, traskade ut och delade delade delade ut tuusen tractes. gata upp, gata ner. klockan sex var vi tillbaka och blev bjussade pizza. skamsna som vi var för att vi ställt till med lite problem traskade vi ut med ännu en stor hög reklamblad gata upp och gata ner mellan 19 och 21.

dessutom har vi idag hunnit med veckans sista dag i skolan, en långlunch med lillebror, att ringa spellen och säga upp lägenheten (han var inte heller gladast på jorden - ni måste skriva ett brev), och dessutom har vi skrivit brev till spellen i fin fransk formel stil för att delge honom att vi härmed säger upp vår apt. (tack younes för hjälpen..)

en dag med mycket beslut, tunga diskussionsämnen (kärlek, sex, litteratur och mögel), växlande humör och känslor på alla håll om allt med alla.
lite moralsagor om prinsar, prinsessor och det goda livet.
en emelie med roliga historier, glatt humör och gnistrande ögon (med eller utan glänsande idominsalva på de svullna ögonen).

[f] emelie - vet inte riktigt om hon gillar DirektSoir eller Metro bäst. "det är svårt".
    freja - vet inte riktigt om hon har läst DirektSoir eller Metro någon endaste gång. "det är svårt".

mögel continues, gets worse, is green and furry

idag år vi kyckling. kyckling, och inte kalkon. det var gott. kyckling.
idag berättade emelie för mig att anka är en sorts fågel - en fågelart. uppvuxen med att uttrycket "mata ankorna" betyder kasta bröd på fåglarna med stora fötter som simmar i dammar, var det för mig mycket förvånande att en and inte är en anka. va? är inte alla ankfåglar ankor, som man sen delar in i var specifik art, änder mm? jag är lurad. gåslever är alltså en annan lever än anklever. gåslever är inte en anklever då en anka inte är en gås och vice versa.

idag kom det en proper äldre man, fd brandman under åtta år, till vår lägenhet och tittade på möglet. han stod på en av våra stolar. den höll. men under fötterna hade han vår bordstablett som fungarar som skärbräda. han ville inte stå direkt på stolen. han verkade lustig. det var emelie som mottog honom. jag var istället mycket upptagen med att tvätta och torktumla på Laveriet, dölja våra underkläder för de andra ganstrena som tvättade och hjälpa den vilsekomna amerikanen som inte kunde mer än tre ord franska.

att sitta i solen. en syssla som ju inte är en syssla om det inte varit sol. har man suttit i solen har man gjort något, men varför är det så. jag och emelie har filosoferat mycket idag. att sitta i skuggan en höstdag är inget att komma med, men att sitta i solen? "igår satt jag i solen och sen var jag på kalas på kvällen". fullspäckad dag. 

för att vara onsdag var gårkvällen fantastiskt trevlig. vi lagade mat åt younes (läs: freja lagade, emelie pratade på..), och sen kom brasilianska anna från vår klass på besök, och vi gick ut och tog ett glas vitt. anna är en smal vacker tjej med wow-svall. hårsvall att dö för, hy som gnistrar, diskreta bröstinplatat, stil, och en "lite betydelsefull" pappa. hon är 18 år, har egen chafför, förlovningsring, snygg pojkvän vid namn Pedro - såklart, och hon har nästan blivit kidnappad vid flertalet tillfällen för att hennes föräldrar ska kunna pressas på pengar. dear god. jag är en plutt på jorden. vad vet jag om livet? vad är ekestad i jämförelse med kriminella storstäder i sydamerika? jag har mer att lära, mer att se, mer att bli - men det var fascinerande. vi ska ta med anna till marseille imorn. visa henne. vi kan marseille. vi har ju faktiskt provat två dåliga  salladsrestauranger där.  det ska bli kul.

emelie har sin nya klänning. jag är redan klar med läxan.

[f] tant, kärring eller äldre dam?


mögel.

om jag skrek nu skulle jag bli hes. inte mycket smärta, men jag borde vara tyst, känns det som. om jag skrek nu skulle jag hes (men skrik inte då, skulle mamma sagt förr). undrar om jag är sjuk för att det är mögel på våra väggar. jag har varit krasslig ett bra tag nu. tre veckor med snyt och host och inte hundra procent alert.

vi har mögel på våra väggar. ta en ost, låt stå i kyl ca1.5 år, plocka av det håriga gröna möglet och placera på en ofräch före detta vit vägg et voilà - så ser vår vägg ut. det kliar på kroppen, det kliar i ögonen. vi nyser. är det möglet? troligen. är det allvarligt? ja.
vi ringde spellen (hyresvärden), och när han tittade till vår annars så defekta lägenehet i vilket fall, syntes en gnutta nervös oro i hans blick. Im wörrid. vi med.
jag berättade i samma veva lite diskret om de där vattendropparna som fallit från taket lite då och då, och oron i blicken ökades unset mer. jag nämnde på en excellent franskengelska att det ju finns speciella avfuktarboxar att ställa på golvet i ett fuktigt utrymme. han snackade på om fläkt från monoprix. han betalar om vi köper en hitörr (heater/fan) som torkar upp. jag nämnde med andra ord avfuktare. han kände inte till det. vi pratade andra defekter, pratade hälsa, pratade mögel lite till. När spellevink tog sin kappa för att gå sa han, förutom att be oss köpa en heater, att han också ska se om han kan ta hit en avfuktare. nähää? jag verkade imponerad av förslaget. emelie stod bakom och supportade min överraskade inställsamhet. även med människor man inte känner vill man vara så vänlig som möjligt. med eller utan mögelsituation.

idag var tyske gert störigare än någonsin. idiot. han har åsikter som får emelie att tystna helt för att inte gå lös med yxa och machete. jag chockeras. hur kan man tycka så knäppa saker? hur kan man dra så dåliga skämt? hur kan man ha noll aning om när det är läge att vara tyst istället för att babbla på om fel saker?  i slutet av franskan hade jag presentation om den mycket trevliga och extraordinära traditionen svenskt Sankta Lucia-firande. Det var uppskattat, ingen hade hört om Lucia, jag pratade på, förklarade på franska. jag var nöjd. sen gick brandövningslarmet.

ikväll ska jag och emelie bjussa lillebror på käk. vi får hela tiden så mycket hjälp och snälla erbjudanden att det verkligen är dags att bjuda tillbaka nu. a nice dinner of three.

[f] etta vara hon med byxor och inte hon i röd tröja

kaka och stake

dagens blunder/vita flagg går till tyske Gert i vår franskgrupp. inte för att han hela tiden säger oui-oui-oui-oui-oui-oui-oui-oui.oui jättensnabbt hela tiden. inte heller för att han alltid säger potät istället för peut-être (franska för kanske), utan för att han är konstant trög. trög-trög-trög-trög-trög-trög! han förstår ju inte minsta lilla förklaring av enklaste ord. och korre från schweiz förstår allt (vilket bara visar på att Gert är destomer jubelidiot, för korre är icke normal, I tell ya).
Men...till dagens goda insatser bör Gert få pris för hjälp-till-självhjälp av mitt och emelies ständiga inredningsprojekt. av Gert fick vi idag GRATIS, två finfina plåtburkar som han haft Deutche Lebkuchen i (torra tråkiga smakrika typiskt tyska klassiker till kakor). och dessutom snällt av Gert att bjussa klassen på lebkuchen. nu har jag och emelie två finfina plåtburkar ståtligt stående på diskbänken.

för en euro fick vi fem kilo lök. det kallar jag prix en baisse! prix choc! bästa möjliga affär!
det var lite jobbigt att få hem löken, och alla annan konservmat mm som vi helt enkelt var tvungna att inhandla. skafferiet var ödsligare än ödsligast vid lunchtid, fast dock lyckades emelie stuva ihop en linskompott. mums! dock med tonfisk (jag och emelie har skutat gilla tonfisk. wonder why?!) men linser är vårt bästa.

i en stor kasse på vårt golv ligger femhundra flyers från pizzerian - några vikta, de flesta ännu i orört skick. de är inte ut distribuerade. femhundra flyers i vår lägenhet, och ett antal tusen till på pizzerians lager är feltryckta. freja är ännu arbetslös. men freja är glad. mätt och glad. och har franskläxa och filmvisning framför sig ikväll.

ute på gatorna är julpyntet färdigfixat. även om solen skiner om dagarna och löven ännu inte lämnat träden helt. det känns lite galet. mest galet är att jag, som allt som oftast känner mig som inte-en-dag-över-nitton, men trots allt accepterat att jag fyllt tjugo år, fyller år om mindre än en månad! hur gick det till? vart försvann mitt tjugoårsålder-år? nitton passade mig bra, känns lite worn-out nu, och jag är definitivt redo för tjugu! twentyone? MEAN! ska bli festligt att fira fölsedagen här i Aix. eller, festligt och festligt. lite annorlunda. men först ska det firas advent, och mina tankar är än så länge bara på första adventssöndagens stora final i adventljusstaktävlingen mellan mig och emelie. två helger kvar. sen ska vinnaren koras. brainstorma brainstorma. jag har mina aningar (dvs vet med gigantisk säkerhet) att emelie kommer använda sig av de där vinflaskorna som hon sparat. hur ska min stake vinna? de ekonomiska begräsningarna är jag ledset medveten om. och verktygen är inte många att ta hjälp av. to be continued...

inkomst accumulerat: noll kronor

fingrarna går. ibland är det bara sådär enkelt att texta, tangentbordet gör precis som jag vill och även om jag är tom på bloggmaterial är det lika bra att passa på.
det är söndag och aix bjöd på strålande sol och myspyskänsla. vi tog en eftermiddagspromenad i det fina vädret till teatern, gick högst upp och satte oss i kvällsolen bredvid alla franska livsnjutare, typ hiphoparen i Diorsneakers och världens största mobilheadset, tjejen i partydojjor och aladdinbyxor, och studentkillen med flipflop och alldeles för låga byxor.
jag började springa idag igen, men benet är ännu inte på topp. jävla ben. för det funkar liksom att jogga, inga problem, men precis när jag kommit hem och stannade till längst ner i trapphuset kom smärtan till min insikt. fan då.
bambi ringde precis emelie och hon är alldeles glad och fnittrig nu. hon har en crush. david frågade mig om jag har någon crush. svaret är nej. det är lite skönt, men samtidigt lite synd att inte jag har någon sådan, fast jag slipper ju å andra sidan allt krångel när vi ska lämna, vilket vi ju någongång kommer att göra. hemma har jag ju alla mina flickor och pojkar i alla fall. det ska bli kul att komma hem till jul! yes, you heard me - it's gonna happen! biljetten är bokad. biljetten är betald. plånboken är platt. vilket leder mig till ämnet Fundraising: Rädda Halle och Fralle.
Antal donationer:  0,00 st.
Totalt insamlad summa: 0, 00 kronor.
ingen har skänkt minsta lilla bidrag. och jag som trodde att välgörenhet var inne. är jag älskad? är jag bortglömd? är jag naiv, egoistisk?  vi kan skylla på finanskrisen hellre än ickebefintlig välvilja att rädda två mycket utsatta personer, med mycket osäker framtid. ännu en gång görs ett försök till insamling, med hänvisning till nedanstående inlägg.

[f] åå, linser! igen!

Fundraising:"Rädda Halle och Fralle!"

vi ger inte upp.
emelie har precis satsat en stor summa pengar på vår hemresa. tack älskling.
frågan som lyder näst är ju då vad som hända skall efter jul. aix, dublin, alpland, dubai? snart vänder vindarna, säger emelie. motgångar och framgångar är livets melodi. vi har haft en lite downperiod på två-tre veckor nu, så det måste ju bara vara tid för det där spektakulära strax. kanske världens jobberbjudande som eskortflickor till någon mulitbillionär, kanske just Du vill vara med att stötta fonden Rädda Freja Och Halle I Aix! minsta lilla bidrag är välkommet. 20 kr, 100 kr, 1000 kr. you name it - we need it!  emelie har nyöppnat ett konto för detta ändamål.
swedbank konto: 8313-9   504 342 774-8

när vi kom till skolan i morse förberedde jag mig med en hög dasspapper att kunna snyta mig ifall min förkylning skulle slå till under lektionstid. sedan, väl inne i klassrummet, såg jag såklart Mrs Bean sitta med uppslagna pärmar vid ett av klassrumsborden. what? nej? ska HON gå i vår grupp nu plötsligt? skolans knasigaste person!
sen kom lärarinnan in, och nej - såklart så satt hon i fel klassrum, men är för trögfattad för att ens inse att hon nog inte hör hemma i det klassrum hon aldrig tidigare haft, men en grupp hon aldrig tidigare varit med i. lärarinnan fick säga till.
emelie dog. jag dog. det var kul. det var Mrs Bean.
cornelia - vår inte favvoklasskamrat - var intensivare än någonsin idag. hon pratar rapp, fel franska på tyska. mycket svårförstådd. betoningen är markant ofransk. jag gillar bättre den amerikansk- eller australiensiskinspirerade accenten som andra klasskamrater erbjuder. tro det eller ej.
halle var heltappad under större delen av skoldagen. "så jäävla tråkig diskussion". hon var nog unset trött. tro det eller ej.

om finanskrisen hade kunnat flyttats lite hade jag valt att lägga den framöver någongång. kanske lagom till mina långstudier när jag ändå jobbat ihop en liten liten summa pengar, och också haft csn som största inkomstkälla. då hade jag tagit ett rejält knippe slantar att investera i min frankrikevistelse. kanske till en god matbit. kanske till ett eget block att ha i skolan. kanske till en ny burk svartpeppar nu när den vi köpte gått sönder och gav oss tema:peppersteak under en kväll och aldrig mer igen. liksom för att festa till våra favorit-i-repris-linsrätter som nu är idel salt som smaksättare.
men jag vet inte. hade kanske känts bäst att inte ta ett för stort knippe slantar till sådant. bäst att inte använda fondpengar. bara vila. vila. vila. växa. växa. växa. TADA! slutt!

[f] emelie har vikt sina kläder i en prydlig hög på soffan idag igen. jag tänker stöta till dem. nu. hah!

se även
emeliehallin.blogg.se

sjuk!

emelie har vikt ihop sina kläder i en prydlig hög på soffan. det gör hon alltid med sina träningskläder efter att ha sprungit eller gått. troligen kommer jag råka stöta till högen, eller flytta på den så att vikningen helt rubbas. det gör jag alltid.

idag är emelie frisk, säger hon. själv är jag sjukast hittills idag. har sovit sovit sovit, och säger inte så mycket för halsen vill liksom inte riktigt prata. det gör inte ont i den, men jag känner att bakterierna är små och lila med horn, och har hula-hula-party på mitt gomsegel. jag vill inte veta av dem. jag stänger munnen. och sover.
huvudet gör inte heller ont. eller kanske lite när jag verkligen tänker efter. men jag är låg. smittad. bakteriell. inte kul. imorgon är det skola igen. så jag hoppas verkligen att extra mycket sömn och en rejäl återhämtning nu i natt ska gra susen. annars kanske det blir pinsamt. det är ju bara andra dagen.
det är röd dag idag. och jag kommer inte ens ihåg varför. någon som dog idag tror jag. eller vänta..andra världskriget..hm. jag skulle lyssnat lite mer kanske. men vi har inte ledigt i sverige. var nog något med fransmännen. eller?

första skoldagen var intressant. det var i måndags. mest intressant var mitt och emelies agerande. på söndagen funderade vi över vilken tid skolan började, var det nio? vi kunde inte riktigt vara säkra men på hemsidan stod det något om 1430 första dagen. så självklart tittade vi på film till klockan tre på natten, som vi aldrig annars gör. i måndags morse ringde jag receptionen klockan 08.30 för att dubbelkolla - och det var jobbigt att ställa alarm bara för det. skolan började 08.30. oops. vi var i skolan 15-20 minuter senare, med frukost packad i väskan och faktiskt inte världens sämsta outfit.

i skolan bjöds det först på kaffe. jag och emelie gjorde en ytterst smidigt entré och var nöjda med att ha sluppit de första tjugo minuterna av total tystnad bland de nya vuxna eleverna. awkward!
japanska kvinna yoko var sådär japanskt artig. och så kände hon till att ikea är svenskt. för hennes efternamn är ikema.
sen var det några andra stör i klassen som vi inte riktigt diggade, men som ändå inte kom i vår grupp i slutändan. tillexempel hade vi den lille fulla gumman i mjukisbyxor som helst härmade IS informationsgivare med de enda orden hon kunde. typ demain, demain! och hon viftade gärna med sitt lilla lexicon som läraren noterade att hon hade med sig. hon liknade en kvinnlig mr bean. sen att lärarens poäng var att det inte är tänkt att vi ska använda oss av lexicon under lektionstid, förstod hon nog inte dessvärre.
när vi gick på guidad tur genom stan (som jag och emelie kanske inte var i gigantiskt behov av), trillade mrs bean pladask på trottoaren, utan anledning. hon hade också ryggsäcken på magen, och vattenflaska som en äkta turist. hon var så pinsam. jag njöt.

igår bjussade mahmood och younes på smakprov av typiskt marockansk mat. det var så ofantligt gott. lök lök lök, och kött på det. och käka med fingrarna. fast inte jag och emelie. det var för jobbigt. sen avslutade vi kvällen med the Break-up. det blidde bara halva.
nu serverar emelie delikat kvällsmåltid. jag ska snyta snyta snyta mig.

[f] trivs trivs trivs. (fast baciller - go away!)

to be or not to be...tönt

idag lekte jag och emelie att vi hade en mask. den hette pelle. emelie var rädd för pelle ibland, men ändå tyckte hon att masken var rolig, så hon skrattade. masken kom från vår blomma och var egentligen inte en riktig mask. bara en blomstjälk som såg väldigt mycket ut som en mask. vi har ju ingen hund, så vi får ha andra husdjur istället när vi känner för att ha ett husdjur. till exempel hade vi idag en mask som husdjur. låtsasmasken.

idag lekte jag och emelie att jag var cool och hon var en tönt. sen kom vi på att det inte var en lek. inte riktigt i alla fall, för emelie är ju faktiskt ganska töntig ibland, och jag är ganska cool ibland, fast bara ibland, och det kan vara svårt att märka om man inte tittar noga. vi gick ut i solen istället. där spelar det inte någon roll om man är töntig eller cool, för solen är till för alla människor. och den kan vara rolig också. fast i dag var solen inte så rolig. den var mest väldigt fin och skön och lyste en massa. jag och emelie gick till en park och hittade en bänk där vi kunde sitta och titta på allt som solen lyste på. det var fint, och jag tog lite foto.

idag skalade jag mitt ägg så att det såg ut som en motorcykelhjälm. det tyckte jag var roligt. jag klippte ut ett par solglasögon av svart papper och höll upp i hjälmen så att det såg ut som att någon med svarta solglasögon hade hjälmen på sig. emelie fotade mig och min äggskalshjälmsgubbe med solglasögon.

ikväll är det emelie som lagar maten. vi är lite friskare nu ikväll än vi varit tidigare tror jag. jag har slipat den vassa kniven åt emelie, så nu har hon det att glädja sig åt, och matlagandet kan bli en fröjd.

[f] för det är emelie som är tönten?

fredag, med förkylning

My God, I need money!
helt galet vad jag behöver pengar. och då är jag varken den slösiga eller dyra typen. bara typen som vill se saker, träffa folk, göra grejer.  och tänker jag efter har jag inte ens tillräckligt med pengar för en biljett hem. så hur ska det gå här, när man tänker efter? fast jag älskar verkligen livet i Frankrike! Den fantastiska rumskamraten, grannarna som just nu skrattar så högt åt en stand-up comedy-show att väggen som skiljer oss åt kunde varit obefintlig (men det är bara mysigt), det nästan fantastiska vädret (som denna veckan sviker sviker sviker med regn regn regn), och det kluriga men vackra språket. livet här är ett äventyr. vi bor safe, vi lever lyckligt och vi tar oss an alla utmaningar. så synd bara att kosing kan stoppa en. måtte det komma in några slantar! jag gillar konceptet att jobba jobba jobba i sverige och sen resa ut i världen, i all ära, men denna gången tog jag ett större steg, antog en större utmaning, och hittills har allt varit dans på rosa moln. så får vi bara in lite kosing är livet superbt! nothing more to ask for!
vi har redan varit här i sex veckor - tiden har gått snabbt, men hello! vi har bara varit här i sex veckor! no stress folks! vad vi har knåpat ihop på sex veckor är sinnesmycket mer än jag gjort hemma någongång tror jag. (sinnesmycket är ett ord!)
så nu ska vi börja plugga, bli grymma, och jobba för att kunna stanna kvar ett tag. att titta på flygbiljetter känns sorgligt. fast är det bara för en juleresa hem, så fine, gonna be nice!

vi promenerade i solen idag. oh yes, det var sol sol sol. och vi studerade människor från en kall stenbänk på Cours Mirabeau, men snuviga näsor och irriterade halsar. jag måste sova, så att det inte blir värre. har inte direkt lust med att sitta och snörvla med tjockt huvud i franskskolbänken. jag är sjukt taggad! ska bara se till att pröjsa dem också. får nog bli cash, för internetbetalning varkar aldrig vara på min sida.

emeliehallin.blogg.se

[f] undrar om den där lösa hunden blev överkörd eller inte.

smile sunshine, smile. there you go. good sunshine!


till höger på bilden ovan ser ni emelie. eller, det borde i alla fall vara så, eftersom hon e ljuset i min Aix-tillvaro, som alltid strålar, även när hon egentligen bara känner för att deppa och gråta. leendet är alltid där. inte ens hon själv kan lura iväg det.
idag har vi haft en sådan där fixa-och-dona-dag, med administrativt arbete och ordna-upp-livet-tema. emelie ringde fransklärarinnan och tackade nej till vidare kurser nu när vi ska börja intensivplugga för dyra pengar. och tydligen var kvinnan lika hysterisk och knasig på telefon som i verkliga livet. för rättvisans skull fick jag i uppdrag att ringa vår copyshop-kompis för att be om nummer till ett jobb som vi själva anser oss vara ultimata för, men det var en okänd kvinna som svarade istället och allt var så galet på blandad engelska och franska att både hon och jag gapskrattade eftersom ingen av oss förstod vad vi sa, vad vi ville ha sagt, eller varför jag ens ringde. och vem var hon, men framför allt - vem är jag?
solen sken en kortis i förmiddags, vilket i alla fall var glädjande. sen kom regnet lagom till den jobbiga eftermiddagen då emelie våndas över det ena och det andra och jag knappt vet vad jag känner eller tänker. frysen är i alla fall avfrostad, CV på diverse olika språk håller på att knåpas ihop, mail skickas, jobbsajter googlas och sen kom jehovas vittnen och erbjöd hjälp. egentligen är lite hjälp från en stabil snubbe som Gud precis vad vi behöver till våra splittrade själar, men vittnena verkade trots allt lite knasiga så vi tackade nej och stängde dörren.
bara för att det pissar från himlen kan det hända att våra planer för kvällen ändras. emelie ska traska iväg til Ed. och köpa en rejäl flarra tolvkronorsvin, fler äpplen och sen komma hem med nytvättad tvätt (som ligger på Laveriet helt ensam i en maskin som säkerligen slutat snurra för längesen) och till kvällsmat tillreda den gamla klassikern Dinde-soppa (kalkon är billigare än kyckling - vad gör man?). kan hända vi intar någon club om paraply tillhandahålls.
hur det än är så har vi världen inför våra ögon och möjligheter till tusen! kom igen emelie - ryck upp dig! vi har varandra, no matter what - rain or shine (i aix-fallet mest regn men bara i bokstavlig betydelse). man stöttas ibland och möts av de negativa realisterna ibland. that's what life's about. så länge man ser möjligheter och inte problem kan det bara bli bra - särskilt i ditt och mitt fall. pizzeria-jobbet, here we come, och vi ska fan rocka både på franska och med pizzafyllningar.
sen får vi lösa det där med hela julsvängen så att folk blir nöjda, men alla ska bli så nöjda som möjligt! om det innebär kompromisser må så vara, men icke med sura miner - i tell ya folks!

[f] yes, bambi, you are my best friend! - now come visit us and bring my damn iPod!


tema: badrumshylla. (glaset har vi fyndat för en femma på reabordet på carre, eller är det en ljusstake?)

regn

det regnar och regnar - idag igen. det åskar.
kanske kommer alla trehundra 65 regnadagar i en följd nu. trist i så fall.
ska vi hem till jul? kanske. stanna över nyår då också? vet ej. i alla fall definitivt inte styra upp fest, det får någon annan göra, we tell ya. vi får se hur vi gör. det finns så många om och men. jobba? slappa? vila?
men vi lämnar inte aix så lätt i alla fall. inte. här vill man vara, här vill man bo. oh, ho hooo.
på tisdag ska vi gå ut. definitivt. jag, emelie och hela världen! idag är det måndag.

[f] tänker på folk. det får mig att fnissa. livet är lustigt.

scat it is

idag har vi en söndagssöndag. sä jävla mysigt. scrambled eggs och skinkor till frukost, lille prinsen på besök så jag höll mig inte hemma igårkväll/natt. Det blev en big night out på club Scat, som jag aldrig tidigare varit på, men som defo ska bli mitt och emelies hak i framtiden. hunkar o, hunkar. de var överrallt, en fröjd för ögat.
jag och emelie stuvade ihop en liten gourmetmåltid igår, till oss och lille prinsen (vi kan kalla honom Bambi), med tända ljus, vin från trakten och lufttorkat, lagrat och solmoget. Bambi får oss dock att känna oss som svulster när han endast käkar tre paprikabitar, en crab stick och dricker lite coke. jävla fransmansmanér. ta nu en rejäl bit korv, för fan!
på applestore ligger bambis beställning efter en 16-gigabyte:are, i blått, som om en vecka kommer ha klassikern Living on my own på högsta volym i mina öron. dessutom har han beställt en jack-jack-kabel till mig och halle så att vi kan ha lite mer hemmabioljud på våra filmer än hittills. ska bli fett. ikväll är det casino royale. definitaly, för i veckan ska vi fira våra fattiga plånböcker med nya bondfilmen på bio.
dagens: vi pratar om mitt onda ben, hur jag hela tiden tänker att det nog gått över, men att det aldrig har det när jag känner efter. emelie nämner att hon fått kramp under natten varpå bambi inte lyssnar helt på vad vi pratar om och fäller dagens roligaste kommentar! emelie: i got cramps so many times last night   bambi: don't say that in front of Freja!
how i met your mother
passar mig verkligen jättebra. tackar. kan knappt fatta att jag missat det totalt på svensk television. tur att piratebay finns.
nu blir fanimej lite mraz och lunch, vad än halle tycker. i'm in charge now!

[f] jag är jonathan i kamomilla stad.

bilder från veckan.

Skoälskare som jag är fascinerades jag av att vår lilla etta - i frankrike bara kallad studio - var rena skobutiken under veckan då min familj var här (se nedan)



bergsomringarutflykt. här på den södra sidan berget.


syster yster clara på äventyr i okänd by


Carrefour erbjuder prix choc


jag och clara


efter bergsbestigning


emelie värmer sin iskalla kropp


clara och vår fantastiska ikea-futon